mandag 26. november 2012

Eldkvarn


Bildet er fra musiknyheter.nu

Samtidig som jeg kjøpte "Samlingen" med Ebba Grön i sommer kjøpte jeg også "Stans Bästa Band 1971-2011 - De Första 40 Åren" med Eldkvarn, et av de største svenske bandene noensinne. De oppstod som et progband i 1971 under navnet Piska Mäj Hårt og hadde moderat suksess. Gjennombruddet kom ikke før i "Pojkar, Pojkar, Pojkar" i 1979 og fra da av har ikke Eldkvarn sett seg tilbake. Det morsomme er jo at de på begynnelsen av 80-tallet turnerte sammen med nettopp Ebba Grön, som fant inspirasjon i Eldkvarns musikk.

Bandet er bygget opp rundt brødrene Per "Plura" og Carl Stefan "Carla" Jonsson samt Tony Thorén. Flere medlemmer har kommet og gått opp igjennom årene men den nåværende bestetningen med Werner Modiggård og Claes von Heijne har bestått siden 1995.

"Stans Bästa Band" er en utsøkt reise i Eldkvarns musikk, fra "Pojkar, Pojkar, Pojkar" og fram til i dag. Her følger et knippe av utvalgte sanger fra det 36 låters sterke dobbeltalbumet og "Pojkar, Pojkar, Pojkar" er en sjølskreven åpningsslåt:

 

Mer pojkar, nærmere bestemt "Fula Pojkar", som Ulf Lundell har på sitt nyeste album:


"3:ans Spårvagn Genom Ljuva Livet":


"Kungarna Från Broadway":


"Män Som Mäj:


"Jag Står Upp Än":


"Konfettiregn" med Håkan Hellström:


"Inget Bra För Mig Själv":


Håper dere her har fått et godt innblikk i litt av musikken til et av Sveriges største band de siste 35 årene:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar