onsdag 21. november 2012

Ebba Grön


 Bildet fant jeg på: http://rogkentroll.blogspot.no

Da jeg i sommer var på harryhandel over svenskegrensa med min sønn, søster og svoger kom jeg over "Samlingen", samlealbumet med det legendariske svenske punkbandet Ebba Grön. Hadde blitt tipsa om bandet på musikkforumet til SLV-Forbundet i fotballmanagerspillet Hattrick så da jeg fant denne måtte jeg bare ha den.

Joakim Thåström (Pimme), Gunnar Ljungstedt (Gurra) og Lennart Eriksson (Fjodor) ble danna som The Haters i 1977, men endra etter få dager navn til Ebba Grön. Bakgrunnen for det var en politiaksjon for å arrestere en tysk terrorist som planla å kidnappe innvandrerminister Anna-Greta Leijon. Kodeordet for aksjonen var "Ebba Röd", men da det istedet hørtes "Ebba Grön" over sambandet skapte det en del forvirring før politistyrken skjønte at det var en feil og gikk til aksjon. Dette syntes Pimme, Gurra og Fjodor var så fornøyelig at de prompte endra bandnavnet til Ebba Grön.

Debut-LP-en "We're Only in It for the Drugs" kom i 1979 og er blitt kåra til det nest-beste albumet i svensk historie. Mest kjent derfra er "Staten och Kapitalet" som er en cover av progbandet Det Blå Togets "Den Ena Handen Vet Hva Den Annan Gjör". Videoen er fra dokumentarfilmen "Ebba the Movie".


Ebba Grön ble virkelig store med sitt andre album "Kärlek och Upprör" i 1981. Musikken bevegde seg nå litt bort fra punken og nærmere proggen og de turnerte også sammen med progband som Dag Vag og Eldkvarn, som jeg kjøpte en samle-CD med samtidig som jeg kjøpte denne med Ebba Grön. Keyboardisten Stry Terraine kom med i -81 og hans innflytelse var klar på det 3. og siste albumet "Ebba Grön" i 1982.

Fjodor havna i fengsel i fire mnd. i 1983 for militærnekting og det ble begynnelsen på slutten for bandet. Men de andre bandmedlemmene ble med over til Rymdimperiet som ble forløperen til Imperiet, et av Sveriges mest innflytelsesrike rockeband noensinne.

Som en vil skjønne utifra musikken og tekstene så hadde Ebba Grön et klart politisk budskap der de stod et godt stykke ute på venstresida. De er et av de viktigste bandene i svensk rocks historie, og fortjener så absolutt sin status som legender. Og ikke minst Joakim Thåström ble jo etterhvert en meget fremtredende rocker, både i Imperiet og som soloartist.

Opplysningene her har jeg henta fra både den svenske og den engelske Wikipediasida til Ebba Grön.

Så over til et utvalg av klassiske Ebba Grönsanger:

"800 Grader", en kongelåt:


"Tyst För Fan" er også en klassiker:

 

"Vad Ska Du Bli":
 

Kontroversielle "Beväpna Er":

 

 "Stockholms Pärlor":

 

 Til slutt: "Nu Släckas Tusen Människoliv":

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar