tirsdag 18. september 2012

Blondie



Så er turen kommet til et av mine store tenåringsidoler, Blondie, med "stunning" Debbie Harry i spissen. Albumet "Eat To The Beat" fra 1979 er et av de fem albumene som virkelig forma min musikksmak og som jeg ofte satte på full guffe når jeg kom hjem fra skole til tomt hus. Derfor ble jeg en lykkelig mann da jeg for noen år siden fant den på Platekompagniet i Bergen med en DVD med videoer til alle sangene!

Kremsangen er sjølsagt "Dreaming" og det er en sang der det er trommene ved siden av Debbie Harrys vokal som bærer sangen. Det er rett og slett fascinerende å oppleve hvordan Clem Burkes drivende jobb med trommende preger "Dreaming". Dette er absolutt en av de låtene jeg liker aller mest:

 

 Debbie Harry er på mange måter Blondie. OK, hun er et naturlig blikkfang, men hun er også en artist med stor A, en eminent sanger rett og slett. Noe hun ikke minst viser på "Shayla"


Blondie debuterte med et selvtitulerende album i 1976 før de fulgte opp med "Plastic Letters" og "Parallel Lines" i 1978. Sistnevnte har jeg på kassett og Blondie viste der en flott musikalsk utvikling og det er jo litt spesielt når du på et album fra 1978 får en sang som avsluttes med "get a pocket computer to do what you used to do"! ("Picture This"). Det må man si var framsynt av Blondie eller rettere sagt av Debbie Harry som skrev teksten, mens Chris Stein og Jimmy Destri stod for musikken:



Etter "Eat To The Beat" kom "Autoamerican" i 1980 og "The Hunter" i 1982 før Blondie la inn årene. Bl. a. ble gitarist Chris Stein, Debbie Harrys kjæreste og partner ramma av den sjeldne og aggressive hudsykdommen pemphigus og Debbie pleide han innimellom en ikke mer enn OK solokarriere.

Bandet starta opp igjen i 1997, bl. a. etter at en ny generasjon musikkfans hadde oppdaga Blondie, bl. a. ved hjelp av Garbage og No Doubt. "No Exit" kom i 1999 og ga de en ny Nr. 1-hit i "Maria". "The Curse of Blondie" kom i 2003 og "Panic of Girls" i 2011.

Det jeg har ellers av Blondie er to "Greatest Hits"-album, et fra 2002 og et fra 2006, der det også er en DVD med flere klassiske Blondievideoer.

Det gir meg muligheten til å presentere flere av Blondies kremhits, som "Sunday Girl" fra Parallel Lines:


"Heart of Glass" var også på "Parallel Lines":



"The Tide Is High" er fra "Aotoamerican" og viser at Blondie tok inn elementer fra mange sjangre i sin musikk, her er det jo mange elementer av reaggae:


Til slutt må "Maria" med hiten fra 1999 som viste at Blondie fortsatt var å regne med!


Blondie er et band som for alltid vil ha et stor plass i mitt musikkhjerte og for meg er Debbie Harry intet mindre enn et ikon!

1 kommentar:

  1. Du og jeg har veldig lik musikksmak. Blondie er høyt oppe på min topp 10 liste.

    SvarSlett