tirsdag 8. januar 2019

2018 - Noen flere sanger.....


Manic Street Preachers. Foto: Ed Miles/NME

Jeg ønsker med dette alle mine lesere et riktig Godt Nytt (Musikk)År 2019!

Jeg er vel hjemme i gamlelandet etter en deilig jule og nyttårshøytid under Sydens sol. Mens jeg var der kom jeg på flere låter som skulle og burde ha vært med på min liste over låtene jeg husker fra 2018. Den første av de, Manic Street Preachers kom jeg på før jeg reiste og de resterende kom til mens jeg var utenlands. Lærdommen jeg må trekke ut av dette er at jeg må lage meg ei spilleliste på Spotify der jeg fortløpende legger inn sanger som gjør mer inntrykk på meg enn andre i løpet av året. For å unngå at jeg skal utelate noen, noe jeg altså dessverre gjorde ifjor.

Låtene her blir nummerert fra 26 til 36, men hadde jeg hatt de med i betraktninga da jeg laga min opprinnelige liste hadde plasseringene vært annerledes. Men sånn er det, og jeg tar nå som sagt grep for at dette ikke skal skje igjen. Her er dessuten rangeringa også rekkefølgen for når jeg kom på de og la de til min spilleliste over årets sanger 2018.

26. Manic Street Preachers - Liverpool Revisited


En av de korteste sangene på Manics' fjorårsalbum "Resistance is Futile", men den som gjorde mest inntrykk. James Dean Bradfield & co har også i tidligere sanger uttrykt sin støtte til de etterlatte etter Hillsboroughtragedien i 1989, der 96 Liverpoolsupportere omkom på en overfylt tribune like etter avspark av FA Cupsemifinalen mellom Liverpool og Nottingham. Politi og media, med The Sun i spissen skapte et bilde av at det var fansen sjøl som var skyld i tragedien. Men etter over 25 års kamp fikk de omkomne og deres etterlatte rettferdighet ved at skylden ble plassert der den skulle ha vært hele tida, hos politiet som fylte opp tribunen langt mer enn den hadde kapasitet til og for at det var bare én rømningsvei. Denne sangen er en hyllest til de 96 og til deres etterlatte for at de aldri ga opp i kampen for rettferdighet.

27. Ruby Boots - Don't Talk About It


Dette er en låt som først og fremst gjorde inntrykk med videoen, for den formidler teksten på en slående måte. Om at det bak en vellykka familiefasade er drømmer om hvordan livet egentlig skulle ha vært, men at de drømmene blir trykt ned og ikke snakka om for at en skal holde fasaden. Ruby Boots treffer virkelig spikeren på hodet med denne sangen, som i tillegg er meget fengende!

28. Dawn Landes - Traveling


Dette er ikke noe anna en feelgood-sang om det å reise bort uten å ha et definert mål for reisen. Men feelgood-sanger hører også med på denne lista fordi de er med på å sette meg i godt humør. Og dette er en låt som gir meg inspirasjon til å prøve å realisere noen av mine reisedrømmer.

29. American Aquarium - The World Is On Fire


BJ Barham måtte starte fra scratch med helt ny besetning i sitt American Aquarium, men leverte ifjor et knallalbum som slo det meste av all annen sørstatsrock og countryrock ned i støvlene (jeg ga de 5,5). Åpningslåten The World Is On Fire er Barhams tanker etter Trumps valgseier i november- 16 og det er en sterk tekst der han sier at han ikke kjenner igjen det landet hans bestefar kjempa for, men at han kjenner igjen det hatet han kjempa imot. Dessuten at han er bekymra for den verden som hans da ufødte datter skal vokse opp i. En sang og en tekst som MÅ høres med andektighet.

29. Dumdum Boys - Tilgi Oss Aldri


Dumdum Boys tok nasjonen på senga med nytt og vitalt album der spesielt avslutningslåten Tilgi Oss Aldri satte spor hos meg. Prepple & co har vel aldri vært spesielt politiske i sine tekster, men her tar de et bitende oppgjør med hvordan deler av det norske samfunnet har utvikla seg, der egoet er i sentrum og der hensynet til andre mennesker som ikke er så heldige som oss blir tilsidesatt. Den beste norske teksten ifjor og jeg fatter bare ikke hvordan jeg kunne glemme den da jeg satte opp min opprinnelige liste....

31- Hardhaus - To Meter Onna


Telemarksbandet Hardhaus debuterte ifjor med heftig sørstatsrock med solid trøkk og mange hardtslående låter. Men det var den klart mest neddempa sangen som gjorde mest inntrykk på meg, da den fortalte mye av det jeg kjente på i forbindelse med samlivsbruddet jeg var gjennom ifjor sommer.

32. Di Derre - Det Går Fint


Di Derre kom med sitt første album på 20 år og med denne låten da jeg var midt i det samlivsbruddet jeg nevnte over. Derfor følte jeg meg veldig igjen i denne teksten, men det var også en låt jeg var veldig ambivalent til da det stod på som verst. Nå har jeg et mer reflektert forhold til det som skjedde da og jeg har et godt forhold til min tidligere samboer, hun var endatil med meg og min søster og hennes familie på Sydenferien nettopp. Sjukt fengende melodi, og nå er dette blitt en låt som får opp humøret.

33. Bad Luck - Neko Case


Jeg har aldri vært noen heldiggris, jeg er mye nærmere Donald enn Fetter Anton for å si det sånn. Og derfor kan jeg nikke gjenkjennende til denne sangen fra Neko Case. En sang hun skrev etter at hun under et opphold i Europa fikk tlf. hjemmefra om at huset hennes var brent ned i en av de mange storbrannene som har ramma USA. Hun bruker andre eksempler enn denne brannen i teksten, men det var den som inspirerte henne til å skrive låten. Jeg konstaterer forresten at videoen ble lasta opp til YouTube på bursdagen min ifjor...

34. AWS - Hol Voltal?


Fantastiske AWS topper låtlista mi med det mest fenomenale Eurovisionbidraget siden Vicky Leandros i 1972. Og de kom med et album i høst som blåste fletta av meg. De synger konsekvent på morsmålet ungarsk, men ved å oversette låttitlene og se videoene skjønner jeg en god del av hva sangene går ut på og hvilke budskap AWS har med sangene sine. Hol Voltal? er i så måte et strålende eksempel. "Hvor var du?" betyr tittelen og her ser vi en anklagende vokalist Örs Siklósi som stiller dette spørsmålet til flere figurer i videoen. Dette er metal av ekstremt høy klasse, og jeg har fått et nytt elskband innen metal takket være Eurovision Song Contest!

35. Sibyl Vane - Thousand Words


Var AWS min store åpenbaring i 2018 så var indierockbandet Sibyl Vane fra Estland det i 2017 med sitt helt enorme sjøltitulerte album som de ga ut da. Med Helena Randlaht i spissen var de ifjor med i Eesti Laul, Estlands uttaking til Eurovision Song Contest, der de ble nr. 4 med denne deilig fengende låten. Jeg var lei meg for at Estland ikke sendte Thousand Words, men istedet en operalåt som ga meg null og niks. Men uansett, denne elsker jeg!

36. Rolandz - Fuldans


Til slutt en fengende sang som er bare moro og blott til lyst. Komiker Robert Gustafsson med sitt Rolandz beskyldes av mange for å parodiere hardtarbeidende danseband som reiser land og strand rundt for å underholde folket. Men samme hvordan man ser det så er dette utrolig artig. Rolandz kom til finalen i Melodifestivalen med denne, og det var mange svensker som pusta letta ut over at de ble nr. 10 og ikke skulle representere landet i Eurovision.

Med dette regner jeg meg endelig ferdig med musikkåret 2018, ihvertfall her på bloggen. Og jeg er allerede godt i gang med 2019, et album som kom ut i årets første uke går på repeat om dagen og vil plutselig få sin omtale her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar