fredag 10. januar 2020

MGP 2020. Delfinale Sør-Norge


NRK slår på stortromma under MGP's 60-årsjubileum med fem distriktsfinaler for å kåre halvparten av årets finalefelt. De fem resterende har en fagjury allerede sendt direkte til finalen, og en av de, Take My Time med Sondrey (Sondre i fjorårets Stjernekamp) er allerede sluppet og skal framføres i morgen sammen med de fire duellantene fra Sør-Norge. Det blir to dueller etter ren trekning, og så en finaleduell.

I et fanforum på Facebook var jeg litt breial her om dagen og karakteriserte tre av de fire låtene som "dusinvarepop" og jeg fikk litt pes for det. Velbegrunna må jeg innrømme, for etter flere lytt har jeg funnet kvaliteter i et par av låtene som hever de litt. Men OK, her er min dom over morgendagens fire låter:

1. Kim Rysstad - Rainbow



Det er til nå mye gjenbruk i årets MGP av tidl. MGP- og Stjernekampartister. Kim Rysstad faller inn under begge kategorier og gjorde det meget bra i fjorårets Stjernekamp. Og jeg synes han stiller med den beste låten i denne delfinalen. Mest av alt pga. et refreng som sitter som et skudd i mine ører. Resten av låten er også et lite hakk over de andre, og at Kim Rysstad kommer til å levere så det holder vet vi. Det er noe mektig over denne låten som tar meg og som gjør at det er denne som får mine stemmer i morgen.

Karakter: 4,5.

2. Lisa Børud - Talking About Us


Dette er en låt som har vokst hos meg etter min dusinvarepop-uttalelse. For dette er en låt med et catchy refreng, og er det noe som er viktig i MGP så er det et refreng som sitter. Resten av sangen synes jeg blir litt anonym, men jeg hører nå at dette er et slett ikke så verst pophåndverk. Og Lisa Børud er et fyrverkeri på scena og vil heve denne låten noen hakk live.

Karakter: 4.

3. Raylee - Wild


Dette er også bra pophåndverk, men det er ikke en type pop som er på topp hos meg, og det har litt med smak og behag å gjøre. Mange har beskyldt den for å være lik de to siste bidragene til Kypros, og ja, jeg hører mye av fjorårets Replay med Tamta. Fuego når den ikke opp til knehasene til for å si det sånn. Refrenget er catchy, det skal sies, og også her må vi regne med en låt som hever seg live. Men ikke nok til å vinne meg tror jeg.

Karakter: 3,5.

4. Geirmund - Come Alive


Geirmund Hansen er den ukjente i denne delfinalen, men en som har et godt navn på Sørlandet og med jobb som stemmepedagog på Universitetet i Kristiansand så har han det meste i orden. Men for meg blir dette dessverre bare ei middels ballade. Jeg hører at Geirmund har ei kanonbra stemme, og jeg ser ikke bort fra at også han vil kunne heve låten live. Men slik jeg hører den nå når den ikke opp hos meg.

Karakter: 3.

Når det gjelder den første finalelåten som nå er sluppet, Take My Time med Sondrey så har jeg ikke landa helt ennå. Jeg syntes den var veldig bra da jeg hørte den på YouTube, men da jeg fikk den med øreklokker falt den en del. Det kan ha å gjøre med at der må jeg ha lyden litt lavere for å beskytte hørselen. Men jeg legger den ved her, så kan dere sjøl gjøre dere opp en mening:


Når alt dette er sagt så tror jeg ikke vi har vinneren blant disse fem. Det er 20 låter igjen, og jeg håper mest av alt der på mer sjangervariasjon. For til nå har det vært pop i rett nok litt forskjellige varianter, men det er fremdeles pop og jeg savner sjangerbredden. Men utifra det jeg har hørt fra andre land (Albania, Estland, Litauen) så er det mye pop i år. Det var et par meget bra rockelåter som ikke nådde opp i Albania og i Litauen, som også starter sitt løp i morgen har vi hardrockbandet Glossarium som klart skiller seg ut. Jeg håper at vi får et par rockelåter også i Norge, og at vi også får flere sjangre blant de 20 låtene vi ikke kjenner ennå.

Til slutt vil jeg gi skryt til NRK for opplegget i år. Det er mange datoer å forholde seg til, men vi vet hvilke låter som slippes når og det virker langt mer profesjonelt enn i andre land der det virker mye mer tilfeldig hvilke låter som er sluppet på Spotify og YouTube.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar