onsdag 28. november 2018

Elg - Ei merkelig tid


Elg har som nyslått 60-åring gått tilbake til morsmålet og har nå gitt ut ei plate på velklingende nordmørsdialekt der han tar for seg både de nære ting og klimakrise, bestemmelser fra Brüssel som blir tredd ned over hodene våre og truede dyrearter for å nevne noe.

Men det begynner med en hyllest til en ganske alminnelig solskinnsdag, hvor godt det er med slike dager der sola skinner og som ellers ikke har de store overskriftene. En Helt Vanlig Solskinnsdag blir en varm og god aperitiff til det som kommer videre på skiva.

Så trår Elg til med tittelsporet og refleksjoner over denne merkelige tida vi lever i nå. Han gjør det ved å gå tilbake til den sorgløse tida som barn holdt opp mot ei nåtid der ensomhet rår og mennesker reiser rundt uten mål og mening:


I spenstige og rocka Siste Sjans tar Elg et oppgjør med forbrukersamfunnet, klima- og plastutfordringene. Budskapet er at det nå er siste sjanse for å gjøre noe riktig for å redde planeten vår:


Rolige No, Ganske Snart spinner videre på temaet i forrige låt, om skogene som dør og om frisk luft som vi snart bare får på boks. Vart formidla, men likevel med det ettertrykk som Elg får til med sin karakteristiske stemme der han fastslår at "Livet træng nån å lek sæ me". Nån Har Ei Plan oppfordrer oss til ikke å tro på alt vi lærer på skolen og henspeiler på de som sitter på kontor i Brüssel og tar avgjørelser som påvirker våre liv. Et sterkt budskap.

Så kommer vakre Det Går En Drøm:


Sommer'n Oppiu Nord er en nydelig hyllest til Nord-Norge og menneskene som bor der, og et spark til de som sitter i Oslo og vil bestemme over folkene i nord. Uten Dæ begynner som et innlegg i ulvedebatten før Elg tar for seg isbjørnen oppe i nord som opplever at isen og føden forsvinner, samt det siste neshornet i Afrika som legger seg ned for å dø:


Så avslutter Elg skiva med sin egen vuggevise til et lite barn, med gode råd om hvordan møte livet. Så vart og nært som ei vuggevise skal være.

Jeg er glad for at Elg har gått over til morsmålet, og jeg forstår det godt, for han har klare budskap han ønsker å nå fram med. Og det gjøres best på det språket vi alle forstår. Jeg synes han lykkes meget godt. Dette er blitt et nært og ekte album fra en artist som ser med uro på den verden vi lever i og som ønsker å rope et varsko. Han kombinerer det med en inderlighet i stemmen og med vakker og stemningsfull musikk som pakker inn budskapet på en måte som gjør at dette blir en helhet som jeg som lytter tror på.

Takk Elg, for et album og et knippe låter som får oss til å reflektere over våre liv og hvordan vi forvalter vår klode.

Karakter: 5,5.

PS: Jeg måtte le da jeg lette opp videoene fra plata på YouTube. Til høyre i bildet, der det er forslag til andre videoer dukka alltid opp en video med alle skåringene til Ole Gunnar Solskjær i Manchester Uniteddrakt. Elg og Solskjær, to karer som hver på sin måte har satt min barndoms naboby i nord, Kristiansund på kartet.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar