fredag 22. august 2014

Magnus Uggla



Fotograf: Ukjent


Jeg har lenge hatt sansen for den svenske rockeren Magnus Uggla, sangen jeg mest av alt forbinder med han er "Jag Mår Illa". Så da jeg gikk amok blant CD-ene på Fretex i Trondheim sommer og handla inn 18 (!) stykker var et Ugglaalbum et av dem, nærmere bestemt "Där Jag Är E're Alltid best" fra 2000. Uggla, som egentlig heter Per Allan Magnus Cläesson Uggla kommer faktisk fra adelsslekt. Gjennombruddet kom i 1977 da han lagde skiva med det lange navnet "Vad skal man ta livet av seg för när man inte får höra snacket efteråt" sterkt inspirert av en Clashkonsert i Gröna Lund. Radiopersonligheten Kaj Kindvall kalte han på grunnlag av det albume for Sveriges første punkrocker.

Magnus Uggla er også kjent som revyartist og skuespiller. Innen musikken er hans varemerke samfunnssatiriske tekster og de er det flust av på skiva jeg kjøpte i sommer. Bl. a. mye om svenskers dobbeltmoral. Her er "Stockholms Största Teaser":


"Klättermusen":


"Hotta Brudar":

"Nitar Och Läder":


"Teststoseron":



Men midt opp i all denne satiren og samfunnsrefsinga finner vi en nydelig kjærlighetssang, "I Hela Världen":


Ei herlig skive dette, rett fram rock'n roll og med herlige satiriske tekster. Magnus Uggla er en spesiell blomst i den svenske artistfloraen, og min sans for hans musikk og tekster er ikke blitt mindre etter å ha hørt denne skiva.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar