tirsdag 5. februar 2013

Jokke (Joachim Nielsen)



Foto: May-Irene Aasen.

Joachim Nielsen, eller Jokke som han ble kjent som er en legende i norsk rock. Utnevnt til norsk rocks største rockpoet av Jo Nesbø, helt på sin plass, sjølsagt.

Helt på trynet da at jeg ikke fikk kjøpt noen av albumene Jokke ga ut med sine band samt det ene soloalbumet og jeg tar mange doser sjølkritikk for det. For at Jokke er en av de største rockerne vi har hatt i Norge er heva over enhver tvil. Legendariske tekster der han med ironi beskriver sitt tette forhold til rus og til dekandensen i samfunnet. Tekster der han alltid tar parti for den svake. Tekster som ofte var personlige, men ikke private.

At vi mista Jokke i 2000, bare 36 år gammel er utrolig trist. Sjølsagt med tanke på all den ekstra musikken han kunne ha gitt oss, men mest av alt fordi han ble et av mange ofre for narkotikaen, samt at tapet alltid er størst for de nærmeste. Under permisjon fra Tyrilikollektivet for å lage ei ny skive døde han av en overdose 17. oktober 2000.

Jeg har ihvertfall hatt vett til å sikre meg dobbeltalbumet "Prisen for popen", som kom i 2002. 45 låter fra albumene han ga ut med sitt første band Valentinerne (5 album, 1986-94) og Tourettes (2 album, 1997 og -99) samt soloalbumet "Nykter" i 1996.

 I Valentinerne hadde Jokke med May-Irene Aasen på trommer og først Håkon Torgersen på bass (fram til 1990) og deretter Petter Pogo.

I Tourettes hadde han på "Trygge Oslo" (-97) med seg Petter Pogo, Jørgen Wang og Ola Snortheim. På "Billig Lykke" var Jørgen Wang fortsatt med, mens Pogo og Snortheim var skifta ut med Petter Baarli og Runar "Kula" Johannessen.

Jokke & Valentinerne ble i 2011 tatt opp som de første medlemmene av Rockheim Hall of Fame sammen med Åge Aleksandersen, Alf Prøysen, a-ha og Wenche Myhre.

Jeg hyller Norges største rockpoet med mine Jokkefavoritter:

Først ute er "Alt Kan Repareres", som sammen med "Spenn" var de første låtene Jokke & Vaentinerne ga ut, i 1985 på en samlekassett med nye norske band.



"Prisen For Popen", et oppgjør med de som stryker hverandre etter hårene i musikk- og kjendislivet:


"Paranoid":


"Sitter På En Bombe":


"Bestevenner" - en episk sang som hyller det gode vennskapet:


"Sola Skinner":


"Her Kommer Vinteren":


"Jeg Er Redd":


"Eller Var Det En Drøm":


"To Fulle Menn" - kåra til Norges beste låt av P3's lyttere i 2005:



Trippelvideo med "Hr. Smith", "Trygge Oslo" og "Spenn":



Til slutt "Narkoman" - les sitatet fra Anders Grønneberg som er gjengitt under videoen....... Dette er rått og usminka og en låt som treffer deg i ryggmargen.


R.I.P. Joachim Nielsen. Takk for al den gode musikken og de usminka tekstene du ga oss.

"Jokke er død. Leve Jokke!" (Anders Grønneberg i Dagbladet, 2002).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar