torsdag 26. desember 2024

Årets album 2024: 26 - 14

Jeg har skrevet om 87 album i år, men hørt på en del flere. Jeg har jo et kriterie om at et album skal ha minst 4/6 for at jeg skal skrive om det. Sannheten er at den laveste karakteren jeg har gitt i år er 4,5. Og jeg har gitt 26 album toppkarakteren 6/6. Kanskje synes noen det er for mye, men sånn er det når jeg bare skriver om musikk jeg liker. Uansett står jeg inne for de toppkarakterene, for der og da ga den musikken meg en unik opplevelse.

Å rangere de igjen har ikke vært bare enkelt. Jeg står som sagt inne for alle toppkarakterene, de var alle veloverveide da de ble gitt. Så i bunn og grunn er dette 26 vinnere, 26 kremalbum fra året som snart er omme. Så i dag blir det å skrive om skivene fra 26 til 14. Ellers har jeg vel aldri omtalt så mange norske album som jeg har gjort i år, og det vises også i denne topplista.

Link til omtalen i overskrifta.

26. girl in red - I'M DOING IT AGAIN BABY

Litt rart kanskje å ha en av Norges største popstjerner internasjonalt "nederst", men som sagt så er alle 26 vinnere her. For det er et gjennomført sterkt popalbum dette, og det er godt å se at det også er moderne pop som en litt tilårskommen kar kan like. 

Anbefalt låt: I'M BACK

25. Gunerius og Verdensveven - Fantasmagor'i

Dette er det rareste albumet jeg noengang har hørt vil jeg si. En gjeng som kaller musikken sin for psykedelisk verdensmusikk, så her må du som lytter være forberedt på alt. Det er så mye lyd, så mange utenkelige musikalske kombinasjoner og finurlige verselinjer at ihvertfall jeg blir helt satt ut. Denne plata må bare høres, det nytter ikke å beskrive den.

Anbefalt låt: Nedrustning er oppussing av jorda

24. The Yum Yums - Poppin' Up Again

Morten Henriksen og The Yum Yums fortsetter ufortrødent med å gi oss sorgløs og enkel poppunk av høy kvalitet. Ja, det er enkle sukkersøte tekster, men vi trenger også slik musikk til å koble av fra all dritten i verden. Musikken er fengende som fy og ihvertfall jeg blir i bare godt humør av å høre på dette.

Anbefalt låt: Candy

23. Hjerteslag - Betonglandskap

Ingen norske band spiller synthrock så bra som Robert Eldevik og hans Hjerteslag. Eldevik er en vokalist med mye følsomhet i stemmen og på dette nostalgiske albumet der han ser tilbake på en oppvekst i en betongjungel er det mange perler som jeg kan kjenne meg igjen i.

Anbefalt låt: Krystallpalasset

22. Willie Nelson - The Border

Mannen er 91 år, men fortsetter å gi ut musikk som berører i et tempo som langt yngre artister kan misunne han. Dette er ikke det eneste albumet han har sluppet i år, men uansett er det ei skive som viser en artist som fortsatt har brodd i det han spiller inn. Han forteller hvor skapet skal stå og han gir blanke i folks reaksjoner. RESPEKT er det eneste ordet som holder.

Anbefalt låt: Once Upon A Yesterday

21. The Oxydants - Bite the Bait

Noen veteraner fra Oslos rockemiljø har danna et band som ga meg en skikkelig energibombe av et pønkete album tidlig på året. Aldeles herlig musikk å få ut opparbeidet agg til! Umulig å sitte stille til denne skiva!

Anbefalt låt: Three legged dog

20. Festplassen - Eg må ut

Igjen en gjeng veteraner i en storbys musikkliv som har gått sammen i band, denne gang snakker vi Bergen og Festplassen. Med et album med tidløs og livsbejaende pop, noen ganger med islett av synthrock. Deilig og melodiøs musikk og noe av det fineste jeg har hørt på morsmålet i år.

Anbefalt låt: Luftslott

19. Caitlin Palm - Welcome To The Show


Kjersti Palm Reitan med artistnavnet Caitlin Palm ga meg en både en humørpille og energibombe av en utsøkt countryrockplate på seinsommeren. Jeg elsker alle låtene her, både de raske og de litt mer ettertenksomme. Dette er countryrock helt etter mitt hjerte og jeg regner med at Caitlin Palm blir å høre på en del countryfestival-scener til sommeren!

Anbefalt låt: Sippin' Trippin' Trouble

18. The Golden Roses - Heartbreak Fixer Uppers

Det triste med dette 3. albumet til The Golden Roses fra Austin, Texas var at de samtidig med at de slapp det annonserte at de la inn årene. Noen få konserter ble det etter slippet i juli, men så ble bandet historie. Trist fordi dette er fengende og god country helt etter mitt hjerte, men forståelig når en måtte ha to jobber i tillegg til bandet for å få det til å gå rundt. Men de fikk altså avslutta med flagget til topps!

Anbefalt låt: Heartbreak Fixer Uppers

17. Smash Into Pieces - Ghost Code

Svenske Smash Into Pieces viser at det går an å lage gode rockelåter på bare tre-fire minutter. Det er kompakt og rett på sak, det er melodiøst og det har også et synthpreg. Samla sett blir dette litt tyngre rock som jeg er blitt skikkelig glad i. 

Anbefalt låt: Afterglow

16. Cody Jinks - Change the Game

Cody Jinks er countryartisten som er blitt stor i USA uten å bli spilt på de ellers så viktige countryradio-stasjonene. Som helt uavhengig gir texaneren ut sin musikk sjøl og han har bygget seg opp en stor og hengiven fanskare over hele landet. Når en uavhengig countryartist får en låt strømmet over 200 mill ganger på Spotify er det fordi han er ekte og fordi han treffer vanlige folk med musikken sin. Det er noe dypfølt over hver eneste låt, og dette er nok et høydepunkt i Cody Jinks' karriere.

Anbefalt låt: Sober Thing

15. The Mavericks - Moon & Stars

Igjen kommer The Mavericks og Raul Malo med sin herlige blanding av karibiske rytmer, swingjazz i beste Django Reinhardt-ånd, country og western swing. Hele plata oser av musikkglede og livsglede, men aldri et Mavericks-album uten at litt triste ting tas opp. Malos stemme er som skapt for slikt. Et herlig album som jeg elsker fra første til siste tone!

Anbefalt låt: The Years Will Not Be Kind

14. Johnny Blue Skies (Sturgill Simpson) - Passage Du Desir


Når man som Sturgill Simpson lover at man har gitt ut sitt siste soloalbum, da lager man et alter ego. Og Simpsons heter Johnny Blue Skies. Han er tilbake der han startet, som uavhengig artist etter at plateindustrien har gjort han desillusjonert, suksessen til tross. Dette er umiskjennelig Sturgill der han lar seg inspirere av musikktradisjonen fra sitt Appalachene og der han maler fram historier som gjør inntrykk og setter spor. Du er aldri uberørt etter å ha hørt ei skive med denne mesteren.

Anbefalt låt: Swamp of Sadness

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar