onsdag 11. mars 2020

Eurovisionsesongen 2020 - Oppsummering del 1:2


Koronaviruset gjør nok sitt til at årets ESC blir annerledes enn tidligere. Hvordan det blir er ennå i det blå, men med videre virusspredning blir det nok umulig å arrangere konkurransen slik vi er vant til. Men jeg regner med at EBU og deltakerlandene jobber med alternative løsninger, så en vinner får vi nok i år også. I det hele tatt er verden nå inne i en krisesituasjon ihvertfall jeg ikke har opplevd maken til i mitt snart 57-årige liv og da må man bare finne alternative løsninger. Liv og helse er tross alt viktigst.

I den sammenheng blir musikk faktisk viktigere enn noensinne. Det å kunne trekke seg tilbake fra alle inntrykkene og nyhetene om viruset som bombarderer oss blir helt nødvendig skal vi i det hele tatt klare å komme oss gjennom dagene og være en styrke for de vi er glad i.

Jeg har derfor laga ei liste over 40 låter jeg elsker fra denne Eurovisionsesongen. Fra nasjonale utvelgelser. Jeg har ikke brydd meg med de landene som velger internt og deres låter. Og på denne lista er bare to låter som er klare for ESC, rett og slett fordi at i år har Europa med disse to unntakene valgt feil, etter min smak vel og merke. For her vil mange være dundrende uenig med meg, og det er helt greit, slik skal det være.

Dette er subjektivt, men dette er låter som jeg tar med meg videre i livet fra denne 2020-sesongen.

40. Elvana Gjeta - Me Tana - Albania


Dette er låten de fleste mener burde vunnet i Albania. Alle fire i den internasjonale juryen med vår egen ESC-boss Jon Ola Sand hadde den på 1. plass. Men de ble trumfa av de lokale jurymedlemmene. En herlig sang med sterkt etnisk preg.

39. Francesco Gabbani - Viceversa - Italia


Francesco Gabbani var storfavoritt med Occidentali's Karma i ESC 2017, men måtte nøye seg med en skuffende 6. plass. I år var tida inne for revansje, men den godeste Gabbani måtte nøye seg med 2. plassen i San Remo med denne humørpilla her.

38. Michele Zarrillo - Nell' estasi o nell fango - Italia


Steve Martins italienske dobbeltgjenger Michele Zarrillo ble bare nr. 18 av 23 i San Remo med denne fengende saken her. Men dette var en låt jeg helt umiddelbart likte og beit meg merke i.

37. Lake Malawi - Lucy - Polen


Lake Malawi representerte sitt hjemland Tsjekkia ifjor, men stilte i år i Polen siden vokalist Albert Cerny er født og oppvokst tett ved grensa til Polen. Dette er en fengende poplåt som jeg faktisk liker bedre enn fjorårets Friend of a Friend, men de måtte i Polen se seg slått av en av årets (altfor) mange ballader. Denne Lucy var forøvrig en av de tre programvertene for ESC i Tel Aviv ifjor.

36. Gena - Sqiponja E Lire - Albania


Det var flere spenstige rockelåter i Festivali i Kenges i Albania før jul og dette er en av de. Med litt etnisk preg. Hvor den havna hen på resultatlista vet jeg ikke, men uansett mer enn fin nok til å bli verdig en plass på denne lista.

35. Egert Milder -  Georgia (On My Mind) - Estland


Det var også flere gode låter i Eesti Laul og etterhvert fikk jeg sansen for Egert Milders hyllest til landet Georgia, som han skrev etter å ha bodd der i tre år. Synes også at han leverte et skikkelig kult sceneshow i den estiske finalen.

34. Jordan-Ravi - Pushing Stars - Australia


Jeg har det med å like de som ender sist i den australske finalen. Det skjedde både ifjor med Ella Hooper og i år med Jordan-Ravi. En lettbeint poplåt, javel, men den fenga meg og fortjente derfor en plass på lista.

33. Didrik & Emil Solli-Tangen - Out of Air - Norge


Dette er sangen som kickstarta MGP for meg i år, for da den ble presentert som en av de forhåndskvalifiserte fenga den meg umiddelbart. Fengende med hooks som jeg elsker og to store stemmer.

32. Kristin Husøy - Pray For Me - Norge


Jeg synes det var helt fortjent at Kristin Husøy kom til Gullfinalen i MGP med denne kule, litt laidbacke låten. En rå stemme og så stilsikkert framført. Denne 18-åringen fra Trondheim er jeg sikker på at vi får høre mye av framover.

31. Piero Pelu - Gigante - Italia


Tilbake til San Remo og det som jeg fikk inntrykk av er en rebell i italiensk musikk. Under et par av framføringene av låten i San Remo hadde Piero Pelu skrevet inn noen budskap på sixpacken og jeg skulle likt og visst hva det var. Uansett en fengende og deilig rockelåt, og de var det heldigvis en del av i San Remo i år.

30. Jaguar Jonze - Rabbit Hole - Australia


Det tok ei stund før jeg oppdaga denne her, men inn mot den australske finalen ble den min favoritt der. Rocka med et tydelig indiepreg, og den falt også i smak Down Under da det var denne som kjempa med Montaigne om seieren.

29. Jenny Jenssen - Mr. Hello - Norge


Jeg hadde ikke i min villeste fantasi sett for meg at Jenny Jenssen skulle stille i MGP med ren og skjær tradjazz, men dette er en gladlåt og en humørpille som jeg digger. Med det formatet MGP hadde i år var en slik låt absolutt på sin plass.

28. Sie Gubba - Kjære Du - Norge


Som en som er glad i countryrock var det kjekt å se Sie Gubba tilbake i MGP-manesjen. Dette er en typisk fengende låt for de og de fikk en velfortjent finaleplass i den trønderske delfinalen.

27. Rokas Povilius - Vilnius Calling - Litauen


Litauen er et av to land jeg mente valgte rett i år, men det var likefullt et par andre låter i deres uttaking som jeg også likte veldig godt. Denne er litt indie og litt uvanlig i ESC-sammenheng. Den stranda i semifinalen, men likefullt en kul låt.                                                                                                                                                                
26. Bane Mojicevic - Cvet Sa Prokletija - Serbia

                                        

Serbia gikk for lettbeint pinuppop i år når de istedet kunne valgt denne klassiske og nydelige Balkanballaden. Kom dessverre på nedre halvdel i finalen, men vant mitt hjerte.

25. Jakob Karlberg - Om Du Tror Att Jag Saknar Dig - Sverige


Det var ikke lett for svenskspråklige låter i Melodifestivalen i år, bare én kom til finalen, via Andra Chansen. Jakob Karlberg stranda i den siste semifinalen, men likefullt synes jeg denne her var skikkelig fin.

24. Nanne Grönvall - Carpool Karaoke - Sverige


Takket være Nanne Grönvall vet jeg nå hva carpool karaoke er for noe og hvem James Corden er...... Sjukt fengende låt som sammen med Jakob Karlberg endte på de to siste plassene i den siste semifinalen. Men fy flate, jeg rådigger denne humørbomba her!

23. Victor Crone - Troubled Waters - Sverige


Victor Crone representerte Estland ifjor men stilte opp i uttakinga i sitt hjemland i Sverige i år. Kom til finalen, men endte der helt i bunnen. Likefullt en fengende og fin låt verdig en plass på min liste.

22. Maja Og De Sarte Sjæle - Den Eneste Goth I Vejle - Danmark


Min favoritt i den danske finalen som gikk for tom sal sist lørdag. Handler om to søsken som er skilsmissebarn. Faktisk en gåsehudlåt for meg og når de synger om The Smiths og The Cure må det jo bare bli bra!

21. Synne Valtri feat. Väliharf - Majakad - Estland


Jeg fikk øynene opp for Synne Valtri i fjorårets Eesti Laul og heldigvis stilte hun opp i år også, og igjen med en låt som jeg likte særs godt. Sammen med gutta i Väliharf stilte hun med en fengende låt som gikk rett hjem hos meg.

De 20 resterende låtene kommer jeg med i et senere innlegg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar