søndag 15. mars 2020

Eurovisionsesongen 2020 - Oppsummering del 2:2

Siden jeg skrev sist har det eksplodert fullstendig med koronaviruset og de fleste land i Europa er i en unntakstilstand som bl. a. betyr at kultur- og musikklivet blør. I den sammenheng vil jeg anbefale sider som DigitalScenen på Facebook der norske artister har onlinekonserter og du kan sende et honorar på Vipps. Eller du kan bruke plug.dj, invitere venner og spille musikk sammen.

Eurovision Song Contest er noe av det minst viktige nå når enkeltmenneskers og hele nasjoners helse står på spill. Det diskuteres ulike måter å arrangere det på, som å kjøre det uten tilskuere, at hver enkelt artist opptrer på videolink fra sitt land osv. Jeg tror det blir noe sånt, for å arrangere det fullskala er en utopi slik situasjonen er nå.

Nok om det, la meg heller konsentrere meg om andre halvpart av de 40 låtene fra årets sesong av nasjonale utvelgelser som jeg vil ta med meg videre.

20. Katrina Dimanka - Heart Beats - Latvia


Dette er det kvinnelige innslaget fra gruppa Aarzeminieki som stilte med kultlåten Cake to Bake for Latvia i 2014. I år stilte hun i den latviske finalen med denne humørfylte, litt jazzinspirerte låten som etter hva jeg forstod kom på 2. plass.

19. Rita Pavone - Niente (Resilienza 74) - Italia


74 år gamle Rita Pavone stilte opp i San Remo for første gang på 48 år og rocka de fleste andre artistene av scena. Spesielt hennes andre opptreden med denne låten var helt rå og det til tross for at hun gikk på scena kl. 01:50 på natta! Jeg vedder på at hennes barnebarn er rimelig stolte og at de skryter av at "Bestemora mi er rocker, det er ikke din!" Hun ble bare nr. 17, men for meg var Rita Pavone et av de store høydepunktene i årets San Remo.

18. Erika Vikman - Cicciolina - Finland


Enda en låt som så absolutt skulle ha vunnet sin nasjonale uttaking. Erika Vikman var favoritt i Finland, men måtte bite i det sure eplet og ta til takke med 2. plassen. Synd, for dette er en deilig fengende humørlåt om den ungarskitalienske tidligere pornoskuespilleren og politikeren som også gjorde furore med å komme seg inn på Stortinget og blotte brystene på talerstolen i 1988.

17. Irene Grandi - Finalmente Io - Italia


Ei rockedame til fra Italia og jeg simpelthen elsker denne låten her! Som med Rita Pavone så er det så fylt med energi og driv at jeg blir helt solgt. Kom på 9. plass i San Remo.

16. Pinguini Tattici Nucleari - Ringo Starr - Italia


Dette bandet kom helt til Gullfinalen i San Remo og var altså med og kjempa om seieren helt inn. De måtte nøye seg med 3. plassen, men likefullt så er dette en aldeles herlig hyllest av Beatlestrommisen. Og en helt utsøkt video!

15. DIMMA - Almyrkvi - Island


Island kunne ha endt opp med å sende heavy metal til Eurovision og det hadde ikke vært meg imot, for DIMMA var de som utfordra Dadi og gjengen hans i Gullfinalen på sagaøya. Når de kom så langt var det synd de ikke vant, men uansett kjekt at de kom så langt som de gjorde. Og at de klarte å få inn en aldri så liten gitarsolo på sine tre tildelte minutter er jo også et pluss.

14. Cloudless - Drown Me Down - Ukraina


Vi fikk også rock i Ukraina og jeg synes Cloudless rett og slett hadde den beste låten der. Men dessverre stranda de i semifinalen og fikk ikke være med og kjempe om seieren.

13. Monika Marija - If I Leave - Litauen



Sjøl om jeg mener Litauen valgte rett vinner var det flere gode låter i deres utvelgelse. Denne med Monika Marija ble nr. 3 og jeg synes dette er en utsøkt poplåt som flørter med country på en aldeles sober måte.

12. Blasted - Rebellion - Portugal


Dette var låten som virkelig stod ut før uttakinga starta i Portugal og som mange internasjonale fans pekte på som den naturlige vinneren. Men til alles overraskelse stranda de i semifinalen sin og hvorfor de gjorde det er det mange som lurer på. Om det var fordi de var de eneste som sang på engelsk, eller var det som ihvertfall enkelte portugisere mente, at de kløna det til med en dårlig framføring. Døm sjøl, men jeg mener ihvertfall at dette er en unik låt som hadde skilt seg ut i Eurovision.

11. SamSara - For You - Danmark


I Danmark var fem låter direktekvalifiserte til finalen. Så ble ni låter fordelt på tre geografiske semifinaler med nettavstemning. De tre vinnerne pluss to wildcards kom til finalen. SamSara og Kenny Duerlund fikk klart mest oppslutning i sin semifinale og det ble seier til Duerlund. SamSara hadde hvis jeg ikke husker helt feil størst prosentvis oppslutning av de som ble nr. 2, men ble ikke funnet verdig en finaleplass. Uforståelig etter mitt skjønn, for dette er en aldeles nydelig låt.

10. We All Poop - All That Blood (Positive Song Actually) - Tsjekkia


I Tsjekkia var det nettavstemning for å kåre vinneren. Av flere bra låter var det denne her med et klart vegansk budskap som stod mest ut for meg. En tankevekkende video der inspirasjon bl. a. er henta fra Manic Street Preachers ikoniske video til If You Tolerate This (ansiktene uten øyne). En av mange låter som ikke nådde opp i årets nasjonale utvelgelser som hadde gjort furore hvis de hadde kvalifisert seg til Rotterdam og alt hadde gått som normalt der.

9. Bad Habits - Sail With You - Latvia


Av 26 artister/låter som møtte til audition i Latvia ble ni valgt ut til finalen av en intern jury. Jeg ble positivt overraska over at Bad Habits var blant de ni. Dette er en flott låt i Mumford & Sons-landskapet og jeg elsker den raspende stemma til vokalisten. Og en tekst til ettertanke om å ta vare på de som har dytta deg fram og heia på deg her i livet og å forbigå i stillhet de som har tråkka deg på tærne.

8. Revals - Kirjutan Romaani - Estland


Blant flere bra låter i Estland var det denne som skilte seg mest ut for meg. Hadde ikke venta meg vaskekte countryrock fra Baltikum, men det var det altså Revals stilte med. De kom dessverre ikke til finalen, men dette er en gladlåt som jeg tar med meg videre.

7. Sonja Aldén - Sluta Aldrig Gå - Sverige


Som jeg har nevnt før var det trange kår for svenskspråklige sanger i MF, så også denne. Men det Sonja Aldén åpner sangen med, de første verselinjene før hun går på refrenget, det er det som skjedde i livet mitt for tre år siden og som har fulgt meg etterpå og som vil følge meg livet ut. Jeg knakk sammen i tårer første gangen jeg hørte skikkelig på teksten. Det var som Sonja Aldén sang direkte til meg.

6. The Roop - On Fire - Litauen


Så har vi vinneren i Litauen. En innovativ og moderne poplåt med en dans som har gått som en farsott over Europa. Det er denne låten som helt siden den litauiske finalen har toppa rangeringa i appen My Eurovision Scoreboard og er en av de aller største favorittene til å vinne hvis årets ESC blir noe av.

5. Anna Bergendahl - Kingdom Come - Sverige


Min største favoritt i årets Melodifestivalen. En fengende og råsterk låt som legestudenten Anna Bergendahl hadde fortjent å vinne med. Men det ble 3. plass til slutt. Anna Bergendahl fikk dermed ikke sjansen til å revansjere at hun er den eneste svenske artisten som har stranda i semifinalen i ESC (i 2010). Synd, for jeg elsker denne låten.

4. Iva - Oculis Videre - Island


Jeg må si at jeg ble sjokka over at Iva ikke kom til Gullfinalen i den islandske finalen. Dette er bare så komplett nydelig at jeg kan ikke få sagt det. Hun holder seg akkurat på det nivået som gjør at det blir ekstremt vakkert, og dette hadde blitt helt episk i ESC. Det er jeg sikker på. Dessuten er Iva halvt nederlandsk, så nederlenderne hadde trykt henne til sitt bryst.

3. Ulrikke Brandstorp - Attention - Norge


Norge er et av to land jeg mener valgte rett vinner. Først syntes jeg det tok tid før det tok av, men nå har jeg lært meg å sette pris på sangen fra A til Å. Og når Ulrikke går opp er det ren gåsehud. Den klart beste balladen i årets felt, og blir ESC noe av har jeg ståltro på en solid plassering.

2. Madara - Maras Zeme - Latvia


Et av mange sjokk fra årets sesong var at den interne juryen i Latvia ikke sendte Madara til deres finale med denne aldeles himmelsk vakre folkemusikksangen fra cellisten og sangeren Madara. Jeg er sikker på at hun hadde rørt mange hjerter i Europa hadde hun blitt valgt ut til Eurovision. Mitt musikalske hjerte gråter over at Madara, som var i den latviske finalen for to år siden, ikke kom lengre i år.

1. Achille Lauro - Me Ne Frego - Italia


Min vinner i årets Eurovisionsesong er fenomenet og rebellen Achille Lauro. Me Ne Frego betyr "Jeg bryr meg ikke" og er i Italia et kjent slagord fra fascisttida og derfor reagerte mange negativt på denne låten og tittelen i Italia. Det virker som det var et besvisst valg av Achille Lauro og jeg antar at meningen hans med det er å ta tilbake det uttrykket og sette det i den settingen det skal være. Her om det å være den en vil være alltid, å ikke bry seg om samfunnets A4-konvensjoner om hvordan en bør framstå. Og Achille Lauro kjørte linja fullt ut med å kle seg opp som forskjellige historiske personer i sine framføringer. Som finalekvelden da han var dronning Elizabeth I og jeg stod bare på stuegolvet og rådigga mens gåsehuden jog gjennom kroppen. Eller klassikerkvelden da artistene skulle ta en låt fra San Remohistorien og han kledde seg som David Bowie/Ziggy Stardust og fikk med seg artisten Annamaria i en kvinnefrigjøringslåt fra begynnelsen på 90-tallet signert ikonet Mia Martini. Finalekvelden var også TV-seerne med og stemte og de fikk Achille Lauro opp fra 11. til 8. plass.

Dette er en artist jeg kommer til å følge i tida som kommer. En aldeles rå artist. Punktum!


De siste dagene har vært surrealistiske. Jeg har prøvd å høre på ny musikk, men ikke klart å konsentrere meg. Nå håper jeg at nå når dette har roet seg og de rammene vi har for våre liv nå blir hverdagen i kortere eller lengre tid så kan jeg få såpass ro over meg sjøl at jeg også kan kose meg med ny musikk og skrive om det her på bloggen.

I mellomtida, støtt dine favorittartister! Hør på de, sjekk ut om de har onlinekonserter og jeg vil si mest av alt: Støtt våre norske artister og deres crew som nå går gjennom ekstremt tøffe tider der inntektene har forsvunnet helt. Ikke be om refusjon av billetter til konserter som går fløyten, artistene  og festivalene trenger de pengene mer enn noen gang! Vi skal også ha et kulturliv når denne krisa er over. Og da tror jeg kulturopplevelser vil bli viktigere enn før!

1 kommentar:

  1. Hei! Kan jeg nå deg på mail? Du kan evt sende meg en mail på helenekjerstad@gmail.com hvis du ikke ønsker å publisere det her.

    Mvh
    Helene Kjerstad
    Flan Booking

    SvarSlett