mandag 11. mai 2015

Eurovision 2015 - Forhåndskvalifiserte



Australias historiske representant Guy Sebastian. Bilde fra adelaidenow.com.au

Hele 7 land direkte til finalen i år fordi Australia får være med for å markere den 60. ESC, i anerkjennelse for den store interessen for konkurransen "Down Under" Det blir en utfordring for de med sendinger kl. 6:00 om morgenen onsdag, fredag og søndag, men det tar de nok på strak arm. Det er faktisk mulig å stå opp tidlig og få med seg en semifinale før en går på jobb! Og stemme får de lov til i begge semifinalene, som eneste land. Vinner de går finalen i Tyskland neste år, med Australia som medarrangør.

Vel, her er min dom over disse 7 som går direkte til finalen:

1. Østerrike: Etter Conchitas suksess ifjor kan vi trygt si at Østerrike ikke vinner i år. Ikke for det, balladen er grei den og den framføres med innlevelse. Men den har ikke x-faktoren Conchita hadde. Karakter: 3.

2. Australia: Australia i ESC, hvem hadde trodd det?! I utgangspunktet skal de bare være med i år, men de kan likegodt vinne hele greia! De stiller med en av sine største stjerner, Guy Sebastian, som måtte gi tapt for Kurt Nilsen i World Idol i sin tid. Sangen har soul og et eggende og sterkt refreng. Dette er rett og slett pop av høy klasse! Karakter: 5+.

3. Frankrike: Starter rolig og nedtona og utvikler seg sterkt derfra. Frankrike er et av landene som kan ballader, og denne er sterk med en artist med en stemme som bærer sangen godt. Den beste av de typiske balladene i år. Karakter: 5-.

4. Italia: Opera, sjølsagt stiller Italia med opera. Og de sparer ikke på noe, det skjønner vi allerede på tittelen "Grand Amore". Her er det patos til tusen og det er ikke uten grunn at dette er en av favorittene. Opera er i utgangspunktet ikke min greie, men dette er stort, det er mektig, og det er en stor stemmeprakt på de disse tre karene. Underdogelskeren i meg vil heller at Montenegro eller Estland, ja tilmed Australia skal vinne. Men objektivt sett, det er søren ikke mye å trekke her! karakter: 5+.

5. Spania: Jeg har aldri opplevd Spania vinne, deres seire kom mens jeg var lykkelig uvitende om hva ESC var for noe. Og de vinner ikke i år heller. I mine ører ei helt gjennomsnittlig ballade, og da hjelper ikke OK stemmeprakt på kjæresten til David De Gea. Karakter: 3.

6. Storbritannia: Britene har ikke tatt ESC på alvor dette årtusenet og det viser også deres mediokre plasseringer. I år stiller de med swingjazz/cabaret med en etterhvert god dose elektropop. Svinger gjør det, men det imponerer ikke meg. Karakter: 3.

7. Tyskland: Han som vant i Tyskland trakk seg på direkten på scena da han skulle få seiersbeviset og synge sangen sin. Jeg har ikke hørt den, så jeg kan ikke bedømme om tyskerne hadde hatt en bedre sjanse med han. Istedet ble det altså en mildt sagt sjokkert Ann Sophie som skal representere Tyskland. Ikke en sang som tar meg dette, på det jevne. Karakter: 3.

Konklusjonen min er at dette slettes ikke er noe dårlig ESC-år. Det er flere sanger som skiller seg ut som vinnerkandidater i et balladetungt felt. I mine ører står seieren mellom Estland, Montenegro, Australia, Italia og Nederland. Bidrag som ellers får pluss i margen hos meg er Moldova, Litauen, Portugal, Makedonia, Frankrike, Slovenia og San Marino, men jeg tror ikke noen av de har vinnersjanser, kanskje med et lite ünntak for Frankrike som kan seile opp.

Svenskene tror alltid at de skal vinne, og kanskje gjør de det. Jeg håper inderlig så ikke skjer, rett og slett fordi det er så altfor kalkulert det de kommer med, countrytwangen i åpninga til tross. Det kan også være kalkulert, kanskje de har Common Linnets og Nederlands suksess med et countrybidrag på 2. plass ifjor i tankene? Nei, nå skal jeg ikke være altfor konspiratorisk med söta bror:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar