torsdag 13. februar 2014

Plumbo


Foto: Kristin/nrk.no

Plumbo skal spille her i Førde nå på lørdag (om 2 dager). Da er jeg i Molde, kanskje jeg skal være glad til?

Spøk til side. Jeg fikk ikke Plumbo helt på radaren før "Møkkamann" var med i avstemninga om "Årets Hit" til Spellemannsutdelinga for 2011. Inntil da hadde jeg et bilde av de som et rent underholdningsband. Men sangen "Møkkamann" har faktisk kvaliteter, den er fin og det var litt artig at den ble kåra til "Årets Hit" for 2011 av folket.

Mindre artig var mokkamannspøken vokalist Lars Erik Blokkhus dro overfor utdelerne Madcon. Ja. den var drøy, men Blokkhus skjønte fort at han hadde driti på draget og han la seg så paddeflat som han kunne. Og den beske kritikken på sosiale medier vendte om til sympati etter at Kaizers Orchestras Terje Winterstø Røthing helte et glass sjampis i hodet på han den kvelden.

Går man Plumbo nærmere etter i sømmene så er det mange sanger om drikking og fyll, gjerne med et positivt fortegn. Det er ikke bare bare. De i bandet er jo sjøl foreldre (ihvertfall er Blokkhus det) og jeg lurer på hva ungene deres synes om at fedrene står på scena og synger om slikt........

Plumbo debuterte med "Full Åpning" i 2002, ei skive som ble nyutgitt i 2012, sikkert for å skumme fløten da de ble rikskjendiser. Her er det faktisk også en liten perle av en sang, ihvertfall for de som er i det romantiske hjørnet. Her er "Samme Dyne":


Men grunnen til at jeg spiller denne skiva rimelig lite er at det i en av tekstene nevnes "ei nekrofil dame". Det synes jeg er så usmakelig at jeg mister lysta på hele skiva.

Plumbo spilelr bevisst på at de er harry og "På Vei Til Harryland" kom i 2007. I 2010 kom "Råkk'n Råll Harry" med "Møkkamann". Har den skiva på iPoden, men ikke i hylla. Men har samlealbumet "Møkkamenn Live" så da blir det "Møkkamann" likevel:


En av drikkesangene, "Kong Alkohol":


"Guri Og En Chevy":


"Slutte Å Drekke":


Plumbo skal ha at musikken er fengende, det må den jo også være skal den være god festmusikk. Men tekstene er en litt annen historie for å si det sånn.......

Uansett, "Rådebank" kom i 2010, kanskje litt mer polert, men fortsatt folkelig og fengende rock som i "Bestemors Hus", om da Lars Erik Blokkhus og broren ved et uhell kom til å brenne ned bestemora sitt hus på Voss. Jeg kan tenke meg at den er sann, som de sier i teksten. For jeg vet at det er folk på Voss som heter Blokkhus.....:


Og Blokkhus & co viser at de har sjølironi med "Svarteper":


Til slutt Grand Prixlåta "Ola Nordmann", min favoritt i MGP 2012 sammen med Bobby Bare & Petter Øiens "Things Change" og låta til BlackSheeps. At den fjerde låten i Gullfinalen med Tooji vant var ikke etter min smak.......


Plumbo har nettopp kommet med nytt album og i platesjappa i dag hadde jeg valget mellom den, Anders Jektviks album nr. 2 og den nyeste til Rosanne Cash, som var den jeg valgte. Så Plumbos nyeste får jeg vente med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar