lørdag 8. februar 2014

Bjølsen Valsemølle - 5 På Midnatt/På Ørnevinger


 Coveret er henta fra http://www.rockipedia.no/utgivelser/5_pa_midnatt-25362/

Denne uka fikk jeg i posten et par album jeg ikke trodde jeg skulle få i CD-format og inn på iPoden. Bjølsen Valsemølles legendariske debutalbum "Fem På Midnatt" og deres tredje, "På Ørnevinger". Rippa rett fra vinyl, så vinyllyd på iPoden var en fin bonus.

For meg er "5 På Midnatt" et ikonisk album. Sammen med Mods' "Revansj" de virkelig store norske albumene fra min ungdom. Alle sangene på denne skiva er det høy klasse over, og Trond Ingebretsen setter standarden med denne åpninga på det første sporet "Sommer'n Lå For Døden":

"Hattene på gjerdet spelte hylende fiolon, gatelykta turna svingstang i en høstfrisk nordavind". Det er bare ei helt rå verselinje, et høydepunkt i norsk rock. Trond Ingebretsen er rett og slett en av våre fremste rockepoeter, det er ikke noe mer å si om den saken!

"Soria Moria" kommer så, en rett på kornet beskrivelse av mennesker som søker lykken og slukker sine sorger i Oslos uteliv. Heldigvis finnes den på YouTube, med Åge Aleksandersen, som på skiva. Jeg har posta den før, men den må bare med igjen:

http://www.youtube.com/watch?v=GjRESWBNvBo

Neste er "Lisbet", opptaket er fra Målrock i Årdal sommeren 2013, 31 år etter utgivelsen. Vokalen forsvinner litt, men det får gå:


Så "Vålerenga Kjerka". Klanen har gjort den til sin sang, til fotballaget Vålerenga sin sang. Det er helt greit, låta er nydelig og en av de mest ikoniske i norsk populærmusikk:

http://www.youtube.com/watch?v=Y_loRRSkoX4


"Storbyhavn", om havnearbeidernes tøffe hverdag:


"Dem Gud Elsker" - en vakker sang om Ragnar, en 20-åring som møter døden på veien:


"Gata Lever, Kåre", et klart budskap til datidas statsminister og de som satt med makta da. Neste er "Vest For Elva", også en nydelig hverdagsbeskrivelse fra Oslo på begynnelsen av 80-tallet. Det samme kan sies om " I natt", før tittelsporet "Fem På Midnatt" avslutter dette fenomenale albumet.

1985-albumet "Vaterlands Bru" har jeg altså ikke fått, men det siste 80-tallsalbumet "På Ørnevinger" fra 1986 var med i sendinga jeg fikk tidligere denne uka. Ei skive der Trond Ingrebtsen og bandet viser hvor de står politisk. Frigjøringskamper i Mellom-Amerika er f. eks. tema, som i "Angrep Ved Daggry". Fyrverkeriet Marith Endresen har flere sterke vokalbidrag på denne utgivelsen.

Her er utdrag av tittellåta:

http://www.youtube.com/watch?v=-An40Nr4Xew

Det er den eneste fra den skiva som er å finne på YouTube. Men jeg er  mektig glad over å ha fått disse to albumene i samlinga og inn på iPoden. Spesielt "Fem På Midnatt" vil få høy rotasjon framover!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar