torsdag 13. juni 2024

Barnevænnlig - Blod på tann

Barnevænnlig er et punkband fra Bodø som debuterte med den 4-låters EP-en SPETAKKEL ifjor. Nå har de nettopp sluppet sin fullengderdebut, og det er akkurat så krasst og så fullt av lyd og energi som punk skal være. Lydbildet er mer fyldig enn hva jeg er vant med når det gjelder punk, men det er bare positivt med den variasjonen.

Nei til krig. Nei til voldtekt. Nei til Fauske. Nei til partnervold. Nei til leddbuss. Nei til mensen. Det er iflg. presseskrivet parolene bandet er tufta på, altså en skjønn forening av dypt alvor og skjemt. Noe som i høyeste grad kommer til uttrykk på denne skiva.

Etter en 50 sekunders instrumentalintro som gir en liten forsmak på hvilken musikk som venter kommer Nattkjole som første ordinære låt. Og her trøkkes det til på alle sylindre fra start. Tekstmessig er det også rett på sak:

Bandet består av Mathilde Mortensen (gitar, vokal), Luca Karlsen Ramskjell (bass, vokal, tangenter), Herman Bolte-Olsen (lead gitar, vokal) og Edvart Klingenberg (trommer). På skiva bidrar også Kåre Riiber Ramskjell med gitar og tangenter og Lasse Olav Olaussen med koring. Mortensen og de to bla Ramskjell står for låtsnekringa.

Tittelsporet Blod på tann er særs heftig, der det slås fast at vi ikke lever i et kristent land. Dette er i høyeste grad et band som opptrer uten filter, som en skal gjøre når en er et punkband. Budskapene i låtene er rett fra levra, og denne låten her har herlige riff.

Nei til Fauske er altså et av bandets paroler, og det heller labre forholdet til Fauske blir dokumentert i en låt som i flere partier er rimelig smålåten. Og heldigvis, hatet er ikke personlig forsikres det om.

Leddbusser er tydeligvis også et fenomen i Bodø, og ikke noe som de i Barnevænnlig er synderlig begeistra for. Så da må det sjølsagt lages en låt der en får ut litt aggresjon mot denne typen framkomstmiddel. Som tydeligvis ikke er noe en bør ta hvis en har litt promille. En herlig liten gitarsolo får vi med på kjøpet her.

Dette er de fire låtene som kommer etter introen. De fem neste er også saftig gode låter med et som sagt fyldig lydbilde, før det avsluttes med 1:40 korte Kaffe der lytteren i starten blir bedt om å holde munn i tretti sekund. 

Barnevænnlig er et kjekt bekjentskap, et band som har den fandenivoldskheten som et punkband skal ha. Det er ikke teknisk perfekt, men det skal det heller ikke være på ei slik skive. Ergo så har Barnevænnlig i mine ører lyktes godt med sitt debutalbum!

Karakter: 5/6.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar