onsdag 18. januar 2023

Margo Price - Strays

Første skikkelige albumet jeg fikk varsel om i det nye året var fra en av mine største favorittartister Margo Price. Etter to sterke countryalbum bevegde hun seg i en mer popretning på That's How Rumors Get Started i 2020, men nå er hun ute med et variert og sterkt album som jeg omfavner. Hun går mer tilbake til countryrøttene på noen låter, mens hun på andre er mer rocka enn vi har hørt henne før. Og jeg kan også merke at hun er innom bluesen.

Jeg må si at dette virkelig gleder meg, musikken er variert samtidig som hun beholder brodden i tekstene sine. For sterke og klare budskap har alltid vært et varemerke for Margo Price. Hun er en varm støttespiller for Farm Aid og stiller opp der hvert år. Og det er fra Farm Aid 2021 jeg velger et liveopptak av Light Me Up. En låt der vi både får smak av rock og blues:

Radio har Margo med seg Sharon Van Etten, en artist som er ny for meg, men som jeg nå vil sjekke ut mer. Dette er en nydelig oppbygd låt som setter seg tvert:

Under denne vidoen på YouTube beskriver Margo dette albumet som "Et øyeblikksbilde i tid, en søken etter frihet i et samfunn som er på villspor - gjennom nytelse, smerte, kjærlighet, død, avhengighet, sorg, fiasko og tro kommer forandring".

En låt som har gjort et sterkt inntrykk på meg er County Road, som forteller denne historien om et lite samfunn som har forandret seg i gal retning. Fortalt til en venn som har reist fra dette samfunnet og med et tilbakeblikk på forgangne tider og den gangen da de drakk seg fulle til Warren Zevons musikk. Her fra Farm Aid ifjor. En av de første tilskuddene til min spilleliste Årets sanger 2023:

Hell in the Heartland er også en låt som gjør inntrykk. Spesielt setninga Being real gets you hated. Det er nok noe Margo har følt på kroppen når hun har stått opp mot trumpismen og de kreftene som hun føler bryter ned det amerikanske samfunnet. Hun er en ærlig artist, og hun er et ærlig menneske som ikke legger skjul på hva hun mener. Slike mennesker blir dessverre ofte hatet, og da spesielt kvinner.

Til slutt vil jeg presentere Lydia, en sterk historie om det å stå nederst på samfunnsstigen, om rusavhengighet, om å synge på de billigste stedene, om en tilværelse med lite håp, men der en likevel ikke må miste håpet. En sang om kvinnerettigheter, en tekst med mange lag, der spesielt dette avsnittet gjør inntrykk:

Nice neighbors, bad coughNo health insurance this year, transitional neighborhoodGentrification comes like it always does and some nice condos, they go inBut the needles in the alley they're still layin' thereDon't go barefoot or take a nap out thereWear shoes if you have 'emUndercover methadone clinicChildren, close your eyes
 
Her er en akustisk versjon som gjør sangen enda sterkere:
 
 
Margo Price innleder musikkåret 2023 med et ursterkt album som griper meg sterkt. Respekten jeg har for henne som artist og menneske er bare blitt sterkere med denne samlingen her.
 
Karakter: 6/6.
 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar