mandag 10. mai 2021

Jack Ingram, Miranda Lambert & Jon Randall - The Marfa Tapes

Da jeg leste om denne plata her på Rolling Stone fikk jeg gåsehud. Og det før jeg hadde hørt en tone. Men å lese om tre artister som hadde funnet sitt låtskriverparadis i et ørkenlignende landskap i Marfa, Texas og som bestemte seg for å spille inn disse sangene, alle i one take, ute gjorde noe med meg. Med vinden som akkompagnement, med kyrs rauting i det fjerne, og på en sang et helikopter fra Border Patrol som fløy over de. Sanger som de hadde gitt ut på hver sine plater, men der de ville ta lytterne med tilbake til det punktet der sangene kun var nakne og akustiske. En av sangene måtte de ta inne siden vinden blåste ned opptaksutstyret.

Her er en liten film som forteller litt av historien bak albumet. 

Miranda Lambert er en av mainstreamcountryens største stjerner. Men hun er opptatt av musikkens røtter. Og at hun er med og lager et slikt album gjør at respekten for henne som artist stiger mange hakk hos meg. Jack Ingram så jeg på scena som oppvarmer for Sugarland i Atlanta i 2006 og han er en prima artist. Jon Randall vet jeg lite om, men det var han som fant Mafra først og som lokket Ingram og Lambert til å komme dit for å finne ro og inspirasjon til å skrive nye sanger.

At jeg ikke er skuffet er et "oinnersteitment" som de sier her i Trøndelag. Det kan ikke bli mer ekte, mer nært og vakrere enn dette. Og nerven som er i disse sangene og i omgivelsene er der fra første sang, som er In His Arms.

Jeg vet ikke helt hvilke superlativer jeg skal bruke. Vanligvis så kan rene akustiske album bli en smule monotont for meg, når det er bare musikken og stemmen på alle sangene. Men her får jeg ikke den følelsen. Det at det er tatt opp ute og jeg får med meg naturens lyder i tillegg til gitar og sang så gir det en ekstra nerve. Og jeg får en dypere forståelse av hvorfor dette stedet har gitt disse tre inspirasjon til de 15 sangene som er på skiva.

I Don't Like It.


 Am I Right Or Amarillo
.


En stor favoritt er Waxahachie, som nå er inne på min liste over Årets sanger 2021. Rett ut vakkert sunget av Miranda Lambert:

Så må jeg ha med sangen der Lambert, Ingram og Randall får selskap av et helikopter fra Border Patrol, Tequila Does, fra Lamberts siste album "Wildcard".

Jeg kunne tatt med flere sanger, men altså, alle sangene her er perler, og jeg oppfordrer alle til å søke opp denne plata og lytte. Bare lytte og sug inn den atmosfæren som gitaren, stemmene og naturens lyder gir deg. Dette er en sjeldenhet av et album, men utvilsomt et som vil bli stående igjen som et av de mest minnerike fra 2021.

Karakter: 6.


 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar