mandag 31. august 2020

Colter Wall - Western Swing & Waltzes and Other Punchy Songs


Den unge canadieren Colter Wall er produktiv, dette er hans 3. album siden debuten i 2017. Han har forbløffet countryverdenen med en dyp røst som borger for mange flere år på baken enn de 25 han vitterlig er. Og han går gjerne tilbake til røttene med musikken sin og han har et ønske om å bringe Westernmusikken, fra det gamle sjangernavnet country & western til heder og verdighet igjen. Og ja, jeg har likt det Wall har kommet med tidligere!

Og så liker Wall låter der han kan fortelle historier, enten han har skrevet de sjøl eller han lager en coverlåt. Tittelsporet åpner plata og er en typisk Wallhistorie:

Som denne sangen antyder så skrur Wall opp tempoet på en del av sporene på denne plata. Etter min mening går ikke det utover kvaliteten, og det er herlig å høre en så ung artist som er så opptatt av å gå tilbake til røttene, til det ekte og det nære.

På tre av sangene (for her er det mye mer riktig å si sanger enn låter!) høres det ut som opptakene er gjort på direkten hjemme i stua, jeg kan høre antydninger til lyder du gjerne hører i et hus og det er rett og slett sjarmerende. Et av de sporene er satt sammen av to sanger: I Ride an Old Farm / Leavin' Cheyenne og overgangen mellom de to sangene er helt suveren, en liten fading, og så er vi over på en annen sang og historie:

Og så har vi albumets kremlåt Big Iron, som er en Marty Robbins-cover fra 1959. Om en Arizona Ranger som har satt seg fore å ta knerten på en berykta outlaw ved navn Teaxas Red. Noe han lykkes bra med, og det er tydelig å høre at Colter Wall liker å fortelle denne historien. Forøvrig en sang som er blitt kåret til en av de 100 beste westernsangene. Her en liveopptreden fra et år tilbake:

Historien om Henry and Sam som begge reddet livet til sangens jeg-person er også en nydelig fortalt historie, mens Diamond Joe er den mest "skranglete" av sangene som høres hjemmeinnspilt ut, men det har sin sjarm det også.

Rocky Mountain Rangers er et nytt bevis på at Wall skrur opp tempoet på mange av sangene på denne plata, her er også herlig "på lokalet" felespill:

10 sanger på litt over en halv time, Colter Wall er helt tydelig en som velger kvalitet framfor kvantitet. Sjøl om det kan bli vel skranglete på et par av låtene som høres hjemmeinnspilte ut. Likevel så befester Wall seg som en av de viktigste artistene i dagens country & western. Han opptrådte på Øyafestivalen for et par år siden, og vi får håpe at han tar turen hit igjen når verden er i vater igjen.

Karakter: 5.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar