onsdag 5. desember 2018

Lenna - 3X


Som med AWS er Lenna en artist jeg nok ikke ville ha blitt oppmerksom på hadde det ikke vært for Eurovision. Men helt siden hun stod på Eurovisionscena for Sveits sammen med de andre jentene i Vanilla Ninja med fantastiske Cool Vibes i 2005 har jeg vært fan. Først av bandet Vanilla Ninja, men de ble etterhvert lagt ned og det er bare Lenna, med etternavn Kuurmaa som har satsa på en artistkarriere etterpå. (Cool Vibes er på 3. plass på min liste over tidenes beste Eurovisionlåter).

Jeg har forstått at Vanilla Ninja var enormt populære i sitt hjemland Estland og alle jentene som var med der er fremdeles som store A-kjendiser, eller celebrities som de sier i England, å regne. Jeg har vært i Estland noen ganger, en gang fant jeg Vanilla Ninja-is og en gang fikk jeg rent tilfeldig sett et program fra Estlands versjon av "Hver gang vi møtes" der Lenna var med.

Vanilla Ninja var store i flere land, som Polen, Tyskland, Sveits osv. Men Lenna har stort sett satsa på en solokarriere i hjemlandet. "3X" er hennes 3. album der alle sangene er på estisk. Det gir sjølsagt utfordringer for meg som lytter all den tid estisk er et språk jeg ikke forstår et kvekk av. Google Translate har om ikke anna hjulpet meg med oversetting av låttitlene.

Likevel så blir det å lytte på denne skiva en god opplevelse for meg. Dette er pop, og pop er ikke det jeg oftest hører på lenger. Men Lenna gjør det vakkert og musikken er stemningsfull. Som på åpningssporet Kuule, som ganske enkelt betyr: Hør:


Kolm korda betyr "Tre ganger" og vi får da en link til albumtittelen. Det blir en slags tittellåt samtidig som det peker på at dette altså er Lennas 3. soloalbum. Dette er dessuten en nydelig laga video:


Det er ikke bare Lennas stemme, som jeg elsker, som gjør dette til et flott album å høre på. Musikken er stemningsfull og pakker vokalen inn på en måte som får Lenna til å skinne. Et godt eksempel på det er min favorittlåt på albumet, Siirad silmad som direkte oversatt blir det 6. øye, men jeg antar at det er 6. sans som er meningen her.


Jeg vil også trekke fram Ajavool (Tidstrøm) som en stemningsfull låt som det går an å å lene seg tilbake og bare la drømmene få flyte fritt til:

                               

Jeg kan også nevne Kaasa tuleksin (Jeg burde vært med) og Keeruta (Vend deg om) der rapperen Nubluga også bidrar vokalt. Sterke og gode låter begge to. Ti låter til sammen og dette er et album som manifesterer at Lenna er en artist som leverer kvalitet på hver utgivelse. Da hun stod på Eurovisionscena i Kiev var hun en 19-åring med stort talent, nå er hun som 33-åring en moden artist som har forvaltet talentet sitt på beste måte.

Karakter: 5,5.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar