søndag 27. februar 2022

Tommi Läntinen - Elämä kantaa mua

 

Den finske rockelegenden Tommi Läntinen ble sist i gårsdagens finske Eurovision-finale UMK, men det var mer fordi det var en ursterk finale der alle de sju låtene var knallgode. Og Läntinen tapte på at han nesten ikke fikk stemmer fra de sju internasjonale juryene. Fra egne fans i Finland fikk han bra med stemmer, og det var stor stemning og mye jubel i salen under hans opptreden.

Jeg er fan av hans låt, som også er tittellåten på albumet han slapp for en drøy uke siden. Med sanger på finsk, og dette er da det første finskspråklige albumet jeg skriver om. Jeg aner derfor ikke hva han synger om utenom at jeg har oversatt låttitlene via Google Translate. 

Uansett så er dette standard rock etter mitt hjerte, og som jeg blir i godt humør av. Det er et herlig driv i de fleste låtene, og Tommi har en entusiasme som smitter over på meg som lytter. Og han griper meg fra første låt, som er Suuret kultaiset, som betyr noe som "Stort gyldent", "Stort gull" eller noe i den dur.

Tittel- og UMK-låten hans må selvsagt med. På norsk er tittelen Livet bærer meg, og det er om å være åpen og klar for det livet har å by en, uansett på hvilket stadium en er i livet. Her er Tommis opptreden fra i går, proft og humørfylt:


Jeg kan forstå at dette er en folkekjær artist i et land som elsker sine rockeartister, kanskje mer enn noe annet land i Norden. Nollan pää er nok i samme tekstmessige landskap som UMK-låten all den tid det tydeligvis handler om ikke å ha noe i hodet som forstyrrer en når en skal ta imot det livet har å gi. Så det er tydelig at Läntinen har en positiv atmosfære rundt dette albumet:

Maailman lapsu (Verdens barn) begynner litt anthemaktig, og med den tittelen er det forståelig. En låt jeg skulle ønske jeg kunne mer av teksten enn bare tittelen, men likefullt er dette en sterk låt. Og jeg har tross alt en fornemmelse av hva den handler om.

Til slutt avslutningssporet Rakkauden jälkeen (Etter kjærlighet), med litt spanske gitarrytmer, noe som krydrer låten litt ekstra:

Også her får jeg igjen for min Eurovisioninteresse. Ved å følge med på de nasjonale uttakingene blir jeg eksponert for en del artister som jeg får lyst til å høre mer på. Å ha blitt kjent med en av Finlands store rockelegender har vært en udelt positiv opplevelse. Tommi Läntinen leverer her et album fullt av et driv og en positiv energi som jeg altså blir smittet av. Ja, det er også et par mer rolige balladelignende låter her, men det er først og fremst den humørfylte og positive rockeren Tommi Lantinen som møter meg her.

Karakter: 5.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar