lørdag 8. juni 2019

Ulf Lundell - Tranorna kommer


Det er 20 år siden jeg hadde en av mine største konsertopplevelser, 2 1/2 times nonstop rock'n roll med Ulf Lundell og hans band fra Romsdalsmuseets scene under Moldejazz. Da var jeg imponert over at en på snart 50 holdt sånn koken, nå er altså Uffe 69 og lager fortsatt god musikk. Han kom ifjor med det akustiske dobbeltalbumet "Skisser", og det er sju av låtene derfra han har gått i studio igjen med med fullt band. At det ikke er flere låter på skiva ble etterhvert ikke noen stor sak for meg etter at jeg hadde hørt på den noen ganger.

Tittelsporet kommer først, og det er en typisk Lundellåt med godt driv, med både fele og saksofon og det er litt Springsteen over det.


Sommarens Vattenspridare er en vár og fin kjærlighetslåt før Lundell virkelig smeller til med Ett Som Är Säkert som er en kraftig advarsel om at krefter vi trodde vi hadde overvunnet har fått ny sjøltillit og er ute og marsjerer igjen. Dette er en låt som både musikalsk og tekstmessig er som å få ei kanonkule i mellomgolvet:


Definitivt Religion er en seig blueslåt, men også her med en sterk tekst om religioner på ville veier. Blues er ikke det jeg hører mest på, men denne låten fungerer absolutt for meg med både en herlig gitarsolo og ditto herlig saxsolo:


Lundell er en ekspert på det jeg kaller å snakkesynge, noe han viser på Klockorna, som er en mer rolig låt som passer fint etter de to foregående mer larmende sporene. I Sanning Är Et Udde Tal reflekterer Lundell bl. a. over det faktum at danske nynazister har tatt i bruk hans største klassiker Öppna Landskap, med omskrevet tekst. Dessverre ikke den første artisten som har opplevd noe sånt:


På avslutningssporet Färgat Glas, der vi igjen får snakkesynging kommer Lundell inn på at han dessverre har funnet fram flaska igjen og han innrømmer at nyheten om Dylans Nobelpris var en unnskyldning for å drikke seg full.

Jeg liker virkelig det jeg hører, dette er den Ulf Lundell jeg kjenner, og da blir det bra i mine ører. Det er også godt å høre at tekstene er reflekterte og at noen av de er viktige kommentarer til samfunnet vi lever i her i Nord-Europa.

Karakter: 5,5.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar