onsdag 17. oktober 2018

Colter Wall - Songs of the Plains



Colter Wall lagde virkelig vei i vellinga med sitt debutalbum ifjor vår. Her fikk countryen en 22-åring med ei malmfull røst som fikk lytterne til å tro at han var minst dobbel så gammel. Canadieren, fra Saskatchewan ble framheva som det neste store innen countryen. Jeg kan ikke se at mainstreamcountryen har omfavna han ennå, men det gjør ingenting, for Colter Wall gjør sin greie kompromissløst, og med Dave Cobb som produsent blir også årets oppfølger en klassiker.

"Sanger fra slettene" er den oversatte tittelen, og her har vi sju sjølskrevne låter, to trad. låter og Wilf Carters Calgary Round-Up og Billy Don Burns' Wild Dogs. Dette er enkelt og minimialistisk, men med Walls sterke stemme så blir det likevel kraftfullt. Som åpningssporet Plain to See Plainsman:


Det er tydelig at historiene er vel så viktige som musikken for Colter Wall, noe som går fram av Saskatchewan in 1881:


Nevnte ovenfor en av coverlåtene på skiva, Wild Dogs. En traust låt egentlig, men jeg synes at Wall gjør den meget levende. Sjelden jeg faller for slike låter, men dette er unntaket:


Walls versjon av Calgary Round-Up er også herlig og her slår han tilmed til med jodling på slutten!


Det er dette som er essensen av country for meg. Colter Wall er en ung artist som har skjønt hva denne musikken dreier seg om og han perfeksjonerer en musikk- og fortellerstil som legender som Merle Haggard, Waylon Jennings og Johnny Cash ganske sikkert ville nikka gjenkjennende til. At han tydeligvis også er produktiv, med to album på to år lover meget bra for fortsettelsen, for her tror jeg at vi som lyttere har mye spennende i vente. Her er enormt med ekthet og nærhet , noe som er så uhyre viktig for sjangeren.

Mainstreamcountryen har fjerna seg fra folket, det tydeligste beviset på det er at pop/EDM-artisten Bebe Rexha i samarbeid med Florida Georgia Line nå har toppa Billboards countrysingelliste i 45 strake uker med den dvaske poplåten Meant to Be. Rotekte artister som Colter Wall er en motvekt til dette, og en helt nødvendig motvekt. For uten artister som Wall så vil countryen dø en langsom og stille død. Men han er med på å gi håp til oss som vil beholde sjelen i sjangeren.

Siste eksemplet fra denne Colter Wallskiva er Thinkin' On a Woman, men jeg kunne like gjerne tatt John Beyers (Camaro Song), Night Herding Song, Wild Bill Hickok, The Trains Are Gone, Manitoba Man eller Tying Knots in the Devil's Tail. De er alle hver på sin måte eslet til å bli klassikere.


Karakter: 6.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar