torsdag 29. desember 2022

Årets sanger 2022 - Shervin Hajipour, KRUTb og Manizha

Å kåre hvilken låt som har gjort mest inntrykk i år har ikke vært lett. Jeg har jo bestemt at det i dette spesielle året skal være sanger som har et sterkt budskap. Jeg har kjørt en serie der jeg har presentert de nominerte, og så kom det en låt nå rett før målstreken som jeg ikke har presentert en gang. Men den er så sterk at den må med, og det endte med at jeg likegodt deler prisen "Årets sang 2022" på tre låter. For disse er for viktige til å bli rangert innbyrdes.

Shervin Hajipour - Baraye
 

Kunstnere må av og til betale en høy pris for sin kunst. Shervin Hajipour sitter nå arrestert i Iran etter å ha gitt ut denne låten til støtte for sitt folk som demonstrerer for frihet og mot de bestialske makthaverne i hjemlandet. Ord blir rett og slett fattige når det som er en selvfølge her i Norge medfører fengsel og fare for død i Iran. Så Baraye er en låt av 2022, som forteller noe av historien om 2022, derfor er den vinner av min "Årets sang 2022".

KRUTb - Колискова


Denne låten ble nr. 2 i Vidbir, Ukrainas nasjonale finale til Eurovision 2023, holdt under jorden, på en metrostasjon i Kyiv 17. desember. Den er en mors voggesang til sin sønn, der hun forsikrer gutten om at han er trygg og at pappa er ute for å nedkjempe de onde. En sang som også forteller sin historie om 2022, om grusomhetene vår tids Hitler og Russland har satt i gang mot et fritt og selvstendig land. Derfor er den vinner av min "Årets sang 2022".

Manizha - Soldier


Den russiske artisten Manizha skrev opprinnelig Soldier med bakgrunn i det hun opplevde som barn under borgerkrigen i sitt fødeland Tadsjikistan, men før hun rakk å gi den ut gikk hennes nåværende Russland til krig mot sitt frie naboland Ukraina. Derfor ble dette en protestsang mot denne krigen. Manizha betaler også en høy pris for dette. Hun er rett nok ikke arrestert, men hun spilles ikke på russisk radio eller TV. Likevel benyttet hun sin selvsagte rett til å si fra mot den grove uretten landet hun bor i begår ved å stille enkeltsoldaten spørsmål som han må ta stilling til. Derfor er den vinner av min "Årets sang 2022". 

PS: Denne sangen er ikke på Spotify.

Jeg tar også med de andre låtene jeg nominerte. Rett og slett fordi de er så viktige, fordi de fortalte en historie som var viktig å fortelle i 2022. Og til slutt, en sang som traff meg rett i hjertet på det personlige plan. De er listet opp i den rekkefølgen jeg ble oppmerksom på de og de ble med i min spilleliste "Årets sanger 2022".

Nils Bech - Jeg Elsker Han 

En viktig sang om skeiv kjærlighet i et år der skeive var målet for terroren som rammet oss 25. juni, en dag kjærligheten skulle stå i fokus med den første Prideparaden i Oslo siden 2019.

TIX - Pust

Brutalt og rett fram forteller denne låten og videoen historien om en voldtekt og følgene av den. Den viktigste låten på norsk som ble gitt ut i 2022.

Michael Weston King - Weight of the World

I en sterk sang og en brutal video der vi er vitne til George Floyds dødskamp forteller engelske Michael Weston King historien om en politibetjents erkjennelse av at han stemte feil ved det amerikanske presidentvalget i 2016. I et år der Trump bekjentgjorde at han stiller til valg igjen i 2024 er denne sangen viktigere enn noen gang.

Little Big - Generation Cancellation

Little Big skulle ha representert Russland i Eurovision da det ble pandemiavlyst i 2020. Etter sitt lands invasjon av Ukraina kom de med denne låten og videoen der de tar sitt klare standpunkt mot krigen. Og der de viser hvordan propagandaapparatet til vår tids Hitler fungerer.

P!nk - Irrelevant

Da Høyesterett i USA med et pennestrøk fratok amerikanske kvinner deres grunnlovsmessige rett til selvbestemt abort var jeg sikker på at det ville komme sanger i protest mot dette. Og P!nk var ikke vond å be. Ikke bare abort, men også diskriminering på grunnlag av hudfarge og seksuell legning tar hun opp her. Og adressaten er ikke til å ta feil av, nemlig han som i sin presidentperiode innsatte konservative Høyesterettsmedlemmer som gjorde det famøse vedtaket mulig.

Demi Lovato - Skin of my Teeth

For få år siden overlevde Demi Lovato en overdose på hengende håret. I denne låten er hun åpen om nettopp det og om hvordan det er å leve med en fæl sykdom som rusavhengighet jo er. Dessverre er lyden på videoen i laveste laget, men likefullt er dette rått og ærlig. Demi Lovato legger hodet sitt på blokka her, men det å ta kampen i full offentlighet er kanskje det hun må for å kunne vinne den. For sprekker hun vet alle det ...

Dawn Landes feat. Rizo - War on Women

En sang til mot den famøse Høyesterettskjennelsen om selvbestemt abort i USA. Jeg var på konsert med Dawn Landes på Moskus i Trondheim i høst der hun fortalte at denne låten måtte hun bare skrive etter denne kjennelsen. I frykt for at hennes egen datter ikke får anledningen til å bestemme over egen kropp. 

Chris Abolade - Et brev 

Psykisk helse er viktig, alltid. Og en som satte det på dagsorden i år var Chris Abolade med denne sangen her, som han laget etter at han selv hadde slitt psykisk. En enkel og sterk tekst som oppfordrer alle som sliter om å snakke om det istedet for å ta sitt liv.

Kikki Danielsson - Så länge giftet värkar 

Det å skrive en roman som bl. a. beskriver en ung kvinnes kamp for å komme ut av rusens klør gjorde meg mer bevisst på hvor fælt det er å leve under rusens åk, både for den enkelte og for de nærmeste. Derfor er Kikki Danielssons rushistorie, som hun forteller rått og ærlig om på denne låten så viktig, og den gjør et dypt inntrykk. Du er fast i et nett du har spunnet selv, det er sterkt sagt.  

Tove Bøygard og Stian Soli - Amen

Enda en sterk rushistorie. Stian Soli har ført i pennen fortellingen til en rusavhengig, Tove Bøygard levendegjør teksten med musikk og en stemme som gjør at du skjønner tvert hvor alvorlig dette er. Denne sangen treffer så det svir! 

Sara & Arash - ZAN (WOMAN) 

Dette er låten det norske artistsøskenparet Sara & Arash laget til støtte for kvinnene i Iran, landet de stammer fra. Et land der et statlig kleespoliti bestemmer hvordan kvinner skal gå kledd og der det å ikke følge det til punkt og prikke for mange er ensbetydende med døden. Det er så skrekkelig at ord blir fattige. Og derfor er denne låten så viktig.

Hailey Whitters - Pretty Boy

OK, denne sangen er skrevet ut fra amerikanske forhold, men likevel traff den meg rett i hjertet som far til en voksen mann med autisme. Spesielt setningen So sing your song in the middle of all that noise og avslutningsordene Stay strong pretty boy treffer så det synger etter. 

I morgen kommer jeg med femten låter som utmerket seg på andre måter i år, i det som blir mitt siste innlegg med oppsummering av musikkåret 2022.

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar