søndag 26. august 2018

Hardhaus - Hardhaus


Hardhaus er et relativt nystarta band fra Drangedal, Telemark, som er ute med sitt debutalbum. Dette er rutinerte musikere som er kjent fra flere lokale band og de er blitt kalt en slags Telemarks supergruppe etter hva jeg har forstått. Jeg opplever musikken mest av alt som en norsk variant av sørstatsrock, og jeg regner nesten med at Drive-By Truckers er blant bandets forbilder. Dette er til tider røft, og et norsk band som renner meg i hu når jeg lytter på de er El Cuero. Men her er det på norsk, og mer spesifikt, drangedalsdialekt.

Og bare for å få sagt det med en gang, så er jeg blitt veldig glad i denne skiva. Innimellom de røffe låtene er det også mer vare låter, og det hele er blitt en kombinasjon som faller i smak hos meg. Noen vil kanskje kalle dette countryrock, men det er bare unntaksvis at jeg får countryvibber av den musikken Hardhaus serverer på dette albumet. Jeg får desto mer rockefot.

Åpningssporet Gatelangs setter standarden:


Hardhaus består av Vidar Heldal (vokal), Erik Damberg (bass og vokal), Erik Norheim (gitar og vokal), Endre Christiansen (tangenter og vokal) og Jonas M. Lima (trommer og vokal). Fremmed Kar I Speilet er en fengende og sterk låt:


Det mest neddempa sporet er vakre To Meter Onna som er en sang mange sikkert vil kjenne seg igjen i:


En fengende låt er Livets Hjul:


Siste eksemplet jeg vil ta med er Onde Lukkauge, en tøff låt om det å slite med søvnproblemer:


Dette er kanskje den låten jeg synes at bandets vokalprestasjoner er best, men jeg må ile til å si at det er meget bra vokal på alle låtene her. Som vokalist har Vidar Heldal en litt raspende, sterk stemme som en må ha med denne typen musikk. Han får fram budskapet i tekstene på en skarp og god måte, og i det hele tatt så kjennes dette ekte og jordnært, både vokalmessig og musikalsk.

Skiva består av 12 låter, og det er egentlig bare en som ikke fenger meg helt, nemlig den seige Når Ælva Fryser Over. Tittellåta Hardhaus er en av de røffeste, der budskapet er at en hardhaus ikke er en som er hardhaus slik folk flest tenker seg det når de hører ordet. En annen låt jeg vil trekke fram er Lilla Himmel der teksten gir meg vakre bilder. Også avslutningssporene Siste Sjans og Eg Har Trua er meget gode låter. Mange artister roer ned på albumets siste låt, men Hardhaus slår istedet til med en livat sak med en meget oppløftende tekst.

Konklusjonen min er at det er skikkelig kult å høre et band som tør å spille sørstatsrock med gode, norske tekster. Dette er en meget sterk debut, og blant det beste jeg har hørt av norske artister på norsk i år.

Karakter: 5,5.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar