fredag 4. mai 2018

Eurovision Song Contest 2018 - Semifinale 2


Ungarske AWS. Foto: wiwiblogs.com

Da er det semifinale to, som går om seks dager, altså Kr. Himmelfartsdag som skal under min lupe. Det er den semifinalen jeg ser mest fram til av flere årsaker, mine to største favoritter er med der, samt at vi har Norge og Alexander Rybak. Og i skrivende stund er vi faktisk nr. 2 på oddsen, bare etter Israel. Flere og flere mener at Israel er en såkalt "fanwank", altså en som er ekstremt populær blant blodfansen, men som ikke går helt hjem hos hvermansen. Så her har vi altså en sjanse for at Rybak kan kopiere Johnny Logan og bli den andre som vinner Eurovision to ganger som artist. Vi får se, time vil sjåv :)

1. Norge - Alexander Rybak - That's How You Write A Song


Jeg hadde Rybak nestsist utifra studioversjonene av låtene i MGP. Men han overbeviste noe aldeles hinsides på scena i Spektrum. Vel, jeg heia på Rebecca, men etter det showet der var jeg også meget komfortabel med at det ble Rybak som skal representere oss i Lisboa. Jeg har i utgangspunktet ikke trodd på ny seier, men en sterk 1. prøve har sendt oss helt i tetsjiktet på oddsen, så her kan ikke noe utelukkes. Det er mye hets mot han blant Eurovisionfansen rundt om, og programlederen av det finske "De Eurovisa" sa at dette er den eneste sangen i år hun ikke likte noe ved. Men jeg er trygg på at Rybak hever seg over det, og det er tross alt juryene og folk flest som avgjør. Og der vil Rybak slå an, og da spesielt i Øst-Europa der han har et stort navn.

Karakter: 5. (9)



2. Romania - The Humans - Goodbye

  
Dette var etter det jeg skjønner en overraskende vinner i Romania og flere Eurovisionfans var sure over resultatet. Det bryr meg midt i ryggen, jeg forholder meg til de som vant og dette er en type rockeballade som jeg elsker med følsom og sterk kvinnelig vokal. Noen sier også dette er generisk, javel, jeg liker det uansett. Eneste ankepunktet jeg har er at det tar 1:20 før bandet kommer inn, introen er altså vel lang. Men det er småpirk, for dette er en gromlåt i mine ører og jeg gleder meg til å se de på scena..

Karakter: 5,5. (8)

3. Serbia - Sanja Ilic & Balkanika - Nova Deca



Når jeg hører denne så er det mye som er bra faktisk, det er etnisk, det er på eget språk, det er et fengende refreng. Så jeg er litt i tvil om hvilken karakter jeg skal sette. Den er i Norges semifinale, Serbia går ofte videre, og jeg blir ikke overraska om denne sniker seg med til finalen. Som sagt, det er en del ved den jeg liker og en del som ikke gir meg så mye, uten at jeg klarer å peke på hva. Men lander til slutt på:

Karakter: 3,5. (27)

4. San Marino - Jessika (feat. Jenifer Brening) - Who We Are


Jeg er blant de som mener at San Marino har fått ufortjent mye tyn i Eurovision. Bidragene deres har jevnt over ikke vært så dårlige som mange vil ha det til. Ei heller i år. Jeg synes dette er en fengende og god låt med en oppløftende tekst og en artist i maltesiske Jessika som jeg kan se tror på det budskapet hun formidler. For en gangs skyld synes jeg heller ikke rappen, fra tyske Jenifer Brening er så gæærn, så dette er absolutt positivt. Dessuten har de lagt litt arbeid i det i år med å invitere artister fra hele verden til å delta og ha en skikkelig utvelgelse. Men vesle San Marino har ingen venner utenom Italia og i en semi med mange land som kvaler inn til finale uansett hva de stiller med så skal det nok holde hardt dessverre.

Karakter: 4. (23)

5. Danmark - Rasmussen - Higher Ground


Å komme med en låt og ikke minst en opptreden som snytt ut av "Games of Thrones" kan synes å være vel klisjé fra Danmarks side. Men jeg synes det fungerer. Låten skiller seg ut, og med vers og refreng som setter seg. Eneste innvendinga er at Rasmussen må få mer styrke på stemma si slik at den står mer i stil med låten og framføringas maskuline preg. Jeg har trua på ei god plassering for Danmark med denne her.

Karakter: 5. (12)

6. Russland - Julia Samoylova - I Won't Break


Julia Samoylova får endelig innta Eurovisionscena etter fjorårets storpolitiske kontroverser. Hun gjør det med en sang som slett ikke er dårlig, refrenget er bra synes jeg og teksten er oppløftende. Derfor lander sangen på den positive delen av poengskalaen min. Men jeg synes det er trist at Russland lager en video der de ikke viser at Julia er funksjonshemmet og sitter i rullestol. Som at det er noe skam med det, det fortjener ikke Julia Samoylova.

Poeng: 4. (25)

7. Moldova - DoReDos - My Lucky Day


Uvante, sydlige toner av Moldova i år og jeg blir faktisk sjarmert av denne litt skranglete låten. Den er fengende, og den får meg i godt humør. Så kan en sjølsagt argumentere for at dette ikke er av ypperste musikalske kvalitet akkurat, men humøret og drivet i låten gjør at den lander på den positive sida hos meg. Siste nytt er at Moldova har fått meget god omtale etter sin første prøve og at den seiler opp som en sang med meget gode sjanser til å gå til finalen.

Karakter: 4. (26)

8. Nederland - Waylon - Outlaw In Em'


Waylon, eller Willem Bijkerk, utgjorde sammen med Ilse De Lange The Common Linnets som tok Europa med storm med den vakre countrylåten "Calm After the Storm" i Eurovision 2014 der de endte på 2. plass. Da Waylon ble annonsert som Nederlands artist i år fikk jeg store forventninger, men ikke i min villeste fantasi hadde jeg forestilt meg en låt som dette, rå og kompromissløs countryrock i ja, beste outlawtradisjon. Som artistnavnet tyder så har vi her en artist som har en av de største outlawene som sitt forbilde, Waylon Jennings. Låten er skrevet sammen med to karer som holder til i Nashville (en av de er russer!), men musikken er langt mer rå og ekte enn popcountryen som dominerer Music City. Jeg aner ikke hvor langt dette kan nå, seier er nok utenfor rekkevidde all den tid mange i Øst-Europa nok vil finne dette som altfor amerikansk. Men dette treffer meg i hjertet av min musikksmak og i mine ører er dette en kongelåt. Hadde vært min udiskutable ener hadde det ikke vært for at det er en annen sang som har truffet meg noe aldeles hinsides. Men uansett, way to go Waylon og takk for at du og Nederland kjører deres egne kompromissløse linje og ikke skjeler til hva som er typisk Eurovision! PS: De siste 30 sekundene skrelles vekk i Lisboa. PPS: En ikke helt vellykka første prøve meldes det om, og med dansere, det passer ikke her synes jeg.

Karakter: 6. (2)

9. Australia - Jessica Mauboy - We Got Love


Australia er med for 4. gang og har tilført Eurovision kvalitet med at de hvert år sender en av sine største artister. Så også i år når Jessica Mauboy, som stod for pauseinnslaget i ESC 2014 kommer med en helstøpt og fengende poplåt med en oppløftende tekst. Dette er gjennomført godt pophåndverk og Jessica har ei knallsterk stemme som bærer sangen aldeles ypperlig. 9. plass på The Aussies ifjor, jeg har trua på at de er inne i Topp 5 igjen med denne. Siste nytt her er en dålig 1. prøve som har gjort at Australia har rest nedover på oddsen.

Karakter: 5,5. (5)

10. Georgia - Iriao - For You


Det er blitt en litt nasjonal trend i år at flere land nå velger å framføre bidraget på sitt morsmål, noe jeg applauderer! Det gjør også Georgia, og dette føles ekte, og det er stilfullt. Men dessverre blir det litt for gammelmodig for meg, det blir ikke en låt som betar meg utenom det jeg har nevnt. Rett og slett en sang som fort blir glemt hos meg. Men på den annen side ser jeg ikke bort fra at den går til finalen, den får nok en del jurystemmer.

Karakter: 2,5. (40)

11. Polen - Gromee feat. Lukas Meijer - Light Me Up


Denne begynner oppløftende med høy allsangfaktor og god stemning. Men slik låten utvikler seg så blir det bygd opp til noe som ikke kommer. Tendensene er der altså, men forventningene mine om ytterligere progresjon i låten blir ikke tilfredsstilt. Da sitter jeg litt snurt tilbake, sjøl om det altså er fullt av humør her, noe artistene skal ha full honnør for. Svenske Lukas Meijer ikke helt heldig med vokalen i dette innslaget, men det var etter at de var utropt som vinnere i Polen, så det er nok rent menneskelig, en utladning. Går videre fra semifinale 2 gjør den helt sikkert, alle polakkene som er spredd rundt i Europa sørger nok for det.

Karakter: 3,5. (33)

12. Malta - Christabelle - Taboo


Det smerter meg litt å ha denne såpass langt nede. For gud bedre for en sterk video og for et sterkt budskap Christabelle har i denne sangen. Og hun formidler også teksten med det alvoret den fortjener. Men så var det det musikalske inntrykket da. Jeg synes låten rett og slett var bedre slik den framstod i opptaket jeg så fra den maltesiske finalen, det var mer trøkk. Da hadde jeg den godt inne på øvre halvdel. "Fornyelsen" har altså gjort at låten har dalt en god del, med dens viktige budskap så fortjente den ikke det.

Karakter: 3. (35)

13. Ungarn - AWS - Viszlát Nyár


Denne låten er en åpenbaring, et mesterverk og ingen ESC-låt har berørt meg mer emosjonelt og musikalsk siden Vicky Leandros forheksa meg som 9-åring i 1972 med "Apres Toi". Det handler om død og livets forgjengelighet. Om vokalist Örs Siklósis far som døde i fjor sommer, derfor tittelen som betyr Farvel Sommer. Versene er farens siste ord til sin sønn, refrenget er sønnens svar til sin døende far. Det er så vanvittig sterkt, og musikken er så mektig der den underbygger de sterke følelsene som er i teksten. Det som høres ut som uforståelige skrik fra vokalisten er ordet "Farvel". Det er rått, det er hardt, det er metal på sitt mest emosjonelle og mektige. Jeg får gåsehud, jeg får klump i halsen, jeg fikk sjøl oppleve ifjor å miste en som stod nær. Jeg kan relatere til de sterke følelsene band og vokalist formidler. I den ungarske finalen var 8 låter med, Fagjuryen valgte alene de fire som gikk til Gullfinalen, og der snek AWS seg med på 4. plass med 8 poeng, Fagjuryens største favoritt fikk 36. Seerne skulle velge vinneren uten innblanding fra Fagjuryen og opptaket der bandet står kollektivt sjokkskadd på scena når de hører at det er de som har vunnet er det engelskmennene ville kalt priceless. Kan AWS vinne? Sjølsagt kan de det, om den europeiske metalfansen slår seg sammen som deres frender i Ungarn og om fagjuryene i tilstrekkelig grad ser storheten i sangen og musikken, så er det alltids en sjanse. Men uansett resultat så har AWS gitt meg en (ESC-)låt jeg vil bære med meg og ta vare på i hjertet og hodet mitt resten av livet. Siste nytt er en meget god 1. prøve med særs gode tilbakemeldinger fra pressen, samt at vi får stagediving fra ene gitaristen :)

Karakter: 6.

 14. Latvia - Laura Rizzotto - Funny Girl


Laura Rizzotto har en av de beste kvinnelige stemmene i årets Eurovision, men jeg synes hun har en veldig kjedelig låt å jobbe med, hun har forresten skrevet den sjøl. Den har på en måte verken en begynnelse eller slutt. Den går avgårde rimelig monotont og jeg mister fort interessen. Egentlig ikke mer å si om denne sangen.

Karakter 2,5. (38)

15. Sverige - Benjamin Ingrosso - Dance You Off


Benjamin Ingrosso overgår sin mor Pernilla Wahlgren som til tross for flere forsøk ikke har klart å bli Sveriges håp i Eurovision. I et dårlig Melodifestivalen-år var det denne som stod litt ut med moderne rytmer og småfengende refreng. Svenskene bør ikke ha problemer med å kvale inn til finalen, men der er jeg litt redd for at den kan forsvinne i mengden blant andre bidrag som skiller seg mer ut.

Karakter: 4. (20)

16. Montenegro - Vanja Radovanovic - Inje


Montenegro tar ansvaret for at vi også i år får en rendyrka Balkanballade i Eurovision. Og at vi har hatt Balkanballader som har fenget og rørt har vi hatt mange gode bevis på. Den vi får i år fra Montenegro og Vanja Radovanovic har absolutt sine kvaliteter, men jeg blir ikke så voldsomt berørt. Det er forsøk på patos, men jeg føler at det blir med forsøket, og da blir det en sang som jeg fort glemmer.

Karakter: 2,5. (39)

17. Slovenia - Lea Sirk - Hvala, Ne


Dette er en låt som begynner helt OK før vi får en oppbygging til et refreng som gir meg forventninger om noe veldig bra, men så får vi istedet en bridge som gjør at låten faller som en stein og blir uinteressant. Synd, fordi dette er en låt som har sine gode tendenser, og det er også et pluss at den synges på eget språk. Men som sagt, en låt som bar bud om noe riktig bra men som i mine ører gikk rett på ratatata.

Karakter: 2. (41)

18. Ukraina - Melovin - Under The Ladder


Dette er en låt jeg tror kan bli farlig i Lisboa, og som i 1. semi med Kypros så vi får også her et fyrverkeri av en avslutning. Den er meget fengende, og det er et veldig bra sceneshow. Den er ikke nevnt blant de største favorittene foreløbig, men den går garantert til finalen, Ukraina gjør som regel det, og det kan godt være at dette er den låten fra de gamle Sovjetlanda som gjør det best. Ikke bare fengende, men også en tøff og god låt dette. Se opp for Ukraina og Melovin!

Karakter: 4,5. (17)

Konklusjonen min blir da at jeg ønsker følgende land videre fra semifinale 2, basert på min rangering: Ungarn, Nederland, Australia, Romania, Norge, Danmark, Ukraina, Sverige, San Marino og Russland. 

Men skal jeg være realistisk så har nok ikke San Marino en sjanse, Russland kan få slite etter en ihvertfall ikke imponerende første prøve. Polen går alltid videre, så de er nok bankers, Moldova seiler opp, Serbia kan heller ikke utelukkes, Georgia kan snike med seg på mange jurystemmer og Latvia kan overraske. Sammen med San Marino tror jeg Slovenia, Malta og Montenegro har minimale sjanser.

Da gjenstår de seks direktekvalifiserte, de fem store pluss arrangørlandet Portugal. De har starta på sine første prøver nå mens jeg skriver, og jeg kommer tilbake om et par dager med analysen av de låtene. Men kan allerede røpe at vi har noen riktige godbiter der også :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar