lørdag 2. september 2017

Ray Davies - "Americana"



Kinksvokalist Ray Davies, eller Sir Ray Davies som er det rette å kalle han nå etterat han ble adlet tidligere i år er ute med et album som beskriver hans kjærlighet-hat forhold til USA, der han har sitt andre hjem i New Orleans. Kjærlighet i forhold til musikken, hat i forhold til de blandede erfaringene han gjorde seg da han og Kinks frenetisk turnerte "over there" i et forsøk på å få et gjennombrudd og leve "The American Dream".

Og la det være sagt med en gang, dette er blitt smakfullt og vakkert med 15 spor, hvorav to er monologer som forklarer bakgrunnen for et par av låtene. Jayhawks er backingbandet og keyboraist Karen Grotberg bidrar også med vokal på "Message From the Road" og "A Place in Your Heart". Det er egentlig bare et spor som ikke er min gate, men ironisk nok er det låta med kanskje den beste og viktigste teksten. Rent musikalsk synes jeg "Change For Change" er kjedelig og stakkato, men teksten er viktig der den handler om en verden som trenger forandring, bl. a. ut fra et miljøvernsynspunkt.

Men ellers er det bare vellyd. Åpnings- og tittelsporet "Americana" slår an tonen. Det fenger og det er vakre harmonier:


På åpninga av "The Deal" kan jeg nærmest banne på at det er et opptak av Gram Parsons som sier: "Im' saying, people in this town have to be locked up, all of them, we have to leave and these people have to locked up, you know what I mean?" Og jeg kan forestille meg at Parsons sier det om Nashville, han hadde som kjent ingenting til overs for hvordan Nashville forvalta countrymusikken. Nå kan jeg ikke garantere at det virkelig er GP vi hører, men jeg liker å tro at det er det og at min tolkning er riktig :)


"Poetry" er også en flott, fengende sak. Det er en låt den minner meg om, men akkurat nå klarer jeg ikke å hente hvilken det er. Men det får så være, dette er en sang som fint står på egne bein:


På "A Place in Your Heart" er det hovedsakelig Karen Grotberg som har vokalen før Sir Davies sjøl tar den inn på tampen. En etterhvert lettbeint og fengende sak:


"Rock'n Roll Cowboys" er en av de to sangene som har en forklarende monolog foran, kalt "Silent Movie". Om naboen i New Orleans, nå avdøde Alex Chilton som stakk innom dagen før Davies skulle ut på reise og der de snakka om musikk og de gode sangene. Om sanger du laga som ung og som fortsatt er syngbare, som om tida har stått stille. Og mens de snakker starter en gammel westernfilm på TV-en og de ser på den uten lyd. Og de innser at tida den har forandra seg sjøl om en altså fortsatt synger de sangene en laga som ung.


Sir Davies har mange historier han ønsker å fortelle på denne skiva, og det er jaggu vanskelig å velge ut noen sanger framfor noen andre, fordi nesten alle låtene er gode historier til god musikk. Som "The Invaders" som forteller historien om hvordan Davies og andre britiske rockere prøvde å erobre USA:


Til slutt må også avslutningssporet "Wings of Fantasy" med. Da har jeg tatt 6 av de 13 musikksporene på et album som jeg varmt anbefaler:


Karakter: 5,5.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar