onsdag 15. februar 2012

New Jordal Swingers



I mine sene tenår var det tre norske band som stod høyt i kurs hos meg, Mods, Unit Five og New Jordal Swingers. Og nå lørdag 18. februar er det 30 år siden tragedien som rammet NJS på vei til spillejobb i Florø. Mellom Førde og Naustdal ble bandbussen ttruffet av enorme steiner som kom fra fjellsida. Bandmedlemmene Håkon Vellesvik og Finn John Andresen samt to crewmedlemmer, Bjørn Terje Dybvik og Kurt Adolfsen ble drept. Bildet av vraket var på førstesida av avisene den dagen ski-VM i Holmenkollen åpna i 1982.

Her er NJS fra 1981, med Håkon Vellesvik som hovedsanger på "The Pain". Bassisten Vellesvik huskes spesielt for en unike falsettstemme som prega mange NJS-sanger. Den andre som synger her, Svein Finjarn gikk ut av bandet senere det året og ble erstatta av Andresen, som altså omkom i ulykka:



Da ulykka skjedde var NJS nesten ferdig med sitt første norskspråklige album, NJS, og det ble gitt ut senere i 1982. Bandet kom tilbake og har holdt det gående i snart 40 år som band. Og det som var tydelig etter ulykka var at mange av tekstene var mye mer dypere enn før, kanskje ikke så rart. Det er nok å nevne "Tornerose", "Ikke Se Deg Tilbake", "Sammen Er Vi Sterke", "Eventyr" og "Før Lyset Brenner Ned" som vi her ser fra 1983.



Jeg vil påstå at Eigil Berg er av norsk rocks aller beste låtskrivere, og at han kanskje ikke har fått den anerkjennelsen han fortjener. Uansett så vil nå lørdag bli en spesiell dag for meg, og det blir nok mest NJS som vil gå på iPoden og CD-spilleren da.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar