torsdag 18. januar 2024

MGP 2024: Delfinale 2

 

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Delfinale 1 ga et etterhvert forventet utfall. Jeg var noe usikker på Gothminister, men han leverte et show til perfeksjon og levnet ingen tvil. Nå har vi kommet til den midterste av tre delfinaler, og den som jeg synes er den beste, og kanskje mest uforutsigbare i forhold til at de aller fleste låtene har potensial for å komme til finalen om drøye to uker. Jeg presenterer låtene i den rekkefølgen de skal bli framført på lørdag.

Farida - Heartache

Da Farida debuterte i MGP med Dangerous for to år siden var det en ballade som var i tyngste laget for meg. Jeg ble derfor positivt overrasket over denne låten her, som er fyrrig, livlig, livsglad og fengende. En låt som jeg er blitt skikkelig glad i, og som jeg mer enn gjerne ser i finalen. Velfortjent inn i min Topp 6.

Karakter: 5/6. Plassering: 6.

Mileo - You're Mine

Med australsk far og norsk mor er Mileo den mest ukjente i årets MGP, men jeg synes det er skikkelig kult at han stiller i Norge. Sangen er fengende og fin, om enn med en noe spooky tekst. Mulig den er ment ironisk og derfor ikke skal tas bokstavelig, jeg regner faktisk med det. Dette er også en låt som jeg ikke hadde tatt på vei for om den havnet i finalen.

Karakter: 4,5/6. Plassering: 7.

Eli Kristin - Touch of Venus

At operastjernen Eli Kristin Hanssveen stiller i MGP synes jeg er skikkelig kult, for når en fra opera har som drøm å være med i MGP viser det at dette er en institusjon som står sterkt. Så skulle jeg ønske at hun hadde en sterkere låt. Dette blir mye James Bondaktig for meg, og i dette feltet her tror jeg en låt som dette vil ha problemer med å ta seg til finalen. Men en ting er sikkert, vokalmessig er Eli Kristin i en egen liga, og uansett kommer hun til å levere til terningkast 6 på lørdag.

Karakter: 4/6. Plassering: 12.

Erika Norwich & Super Rob - My Al

Denne låten sliter jeg med. Sist plasserte jeg Fredrik Halland sist av alle 18 med 3 poeng. Jo mer jeg hører på denne her jo mer føler jeg at karakteren burde vært på 2-tallet, for slike låter som dette kan jeg styre min begeistring for. Den er fengende, og det trekker sjølsagt godt opp, men alt det andre med den synes jeg er vel billig. Og med Subwoolfer friskt i minne synes jeg vi har hatt vår dose med maskeartister. Men jeg må gi låten og artistene kred for at de treffer en tidsånd, og for at sjølve budskapet i teksten, spesielt det Rob kommer med er et stort pluss. De fleste anser denne som bankers til finalen, vi får se på lørdag.

Karakter: 3/6. Plassering: 17.

Anne Fagermo & Dag Øystein Oksvold - Just Tenderly of Me

Denne countryperlen, utgitt i oktober, var den låten som tok meg mest på senga under låtslippet. Dette er rett og slett den nydeligste countrylåten som noengang har vært med i MGP, dette er bare så vakkert. Kvalitet, pur klasse, og en låt som går rett til hjertet. Låten er inspirert av et dikt fra 1860 av amerikanske Emily Dickinson, This is my letter to the world der låttittelen er henta fra. Det møter da kritikken internasjonalt på at dette er en tittel som grammatikalsk ikke holder vann. Når man skriver dikt har man større kunstneriske friheter, og da må tittelen være grei. Men altså, dette er så nydelig at jeg rett og slett blir lei meg over at jeg bare har én stemme til rådighet ...

Karakter: 6/6. Plassering: 2.

Gåte - Ulveham

For her kommer grunnen til at jeg skulle hatt minst én stemme til på lørdag. At Gåte stiller i MGP hadde jeg trodd bare i mine aller våteste drømmer. Men den nye regelen om at alle låter utgitt etter 01.09. er aktuelle gjorde at Gåte for første gang vurderte MGP. For de hadde nye låter og en EP på beddingen, der de fikk testet ut låtene på turné i høst. Opprinnelige Ulveham på 5:46 er kuttet ned til 3:00, likevel har vi en helt formidabel låt som sammen med Margaret Bergers Oblivion er de som kan gi oss seier i Malmö. Berger hvis Europa vil ha pop, Gåte hvis Europa vil ha det spektakulære og trolske og ekte norske som Gåte kommer med her. Jeg blir sugd inn i denne musikken, det er så mektig og jeg har ståltro på at dette er noe som både juryer og seere vil stemme på. Gåte blir sammenligna med ukrainske Shum som kom på en sterk 5. plass i 2021, og som fikk solid betalt hos både jury og seere, mest hos seerne, det skal sies. Dessuten 3/4 av ESC Norges panel er ikke i tvil om at dette er låten vi må sende i år, fjerdemann vil se an hvordan det funker live. Jeg har også sett Gåte live, sjølsagt på Romsdalsmuseet i Molde, og de er magiske på scenen. Så min konklusjon er krystallklar: Send Gåte til Eurovision!

Karakter: 6/6. Plassering: 1.

Denne gangen sammenfaller det jeg håper og tror. Gåte kan jeg ikke tenke meg annet enn at er bankers, og jeg skal hjelpe de på veien. Jeg tror Anne & Dag Erik tar en finaleplass fordi countryen står sterkt i Norge, og jeg vet at det mobiliseres sterkt nå for å hanke inn stemmer til denne låten. Og så tipper jeg også at Farida tar den tredje billetten framfor snuten på Mileo fordi hun er mer kjent. Erika & Super Rob tror jeg faller igjennom sjøl om de treffer en viss tidsånd. Kanskje er det mer håp enn realisme i det tipset, men jeg legger hodet på blokka og lar det stå til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar