onsdag 16. september 2020

Lori McKenna - The Balladeer


Lori McKenna er en høyst anerkjent låtskriver som har vunnet flere Grammies og andre priser for sine låter til andre artister. Men hun er også en respektert artist sjøl og har en god karriere der også. Nå er hun ute med sitt 11. studioalbum, og etter å ha hørt på det i noen dager må jeg si at dette er behagelig og fin musikk. McKenna er ingen barrikadestormer og skriver om de nære tingene i livet. Hun lever sjøl et rolig liv i hjemstaten Massaschusets med sin mann som hun gifta seg med som 19-åring og deres fem barn.

Plata åpner med This Town Is A Woman der hun har med seg Karen Fairchild og Kimberly Schlapman fra Little Big Town. Ikke så rart det siden hun har vært med og skrevet flere hitlåter for de, inkludert Girl Crush som ga henne en Grammy for beste countrylåt i 2016.


Tittelåten The Balladeer er min største favoritt på denne skiva. Om hun som synger på barer og kneiper og drømmer om en musikkarriere, blir så oppdaget av en gitarist, får tillit som låtskriver og blir hauset opp som den nye store stjerna. Til gitaristen faller for en av koristene og hun som kalles The Balladeer ender opp med å skrive en sang om drømmere som søker etter noe de aldri finner. Og et bevis på at en sang ikke nødvendigvis trenger et refreng for å fungere. Ofte holder det med en god historie og nydelig musikk.

Lori McKenna mistet sin mor da hun var 7 år, noe hun har vært en del innom i låter opp gjennom karrieren. Også her i Marie, som er tilegna hennes seks år eldre storesøster. Her går jeg for en akustisk versjon McKenna la ut for to uker siden:

McKenna og hennes mann har vært gift i 32 år og i Good Fight synger hun om det å komme seg gjennom tøffe perioder i ekteskapet der en ikke bare tenker med glede på partneren. Men at en lander på at en i bunn og grunn har det godt sammen og at det er verdt strevet å komme seg gjennom de vanskelige periodene. Og videoen gir sangen en videre betydning.

Til slutt må jeg ta med Two Birds, om de to kvinnene som faller for samme mann. Den ene får en diamant, den andre får et hotellrom......

Det er også noen litt mer rolige sanger på skiva som Uphill, om å være med sin partner også når hen møter livets oppoverbakker og When You're My Age og Till You're Grown som tydeligvis er sanger McKenna har skrevet til sine barn. Jeg liker også Stuck In High School, om å fortsatt på en måte være i den mest hektiske ungdomstida på slutten av tenårene, på high school i USA, eller videregående som vi sier her.

Jeg synes at Lori McKenna på denne plata viser hvorfor hun er en så ettertraktet låtskriver. Hun forteller gode og nære historier og jeg hører ikke en eneste klisjé. Gode melodier lager hun også, og det gjør at dette er blitt et helstøpt album som jeg er blitt glad i.

Karakter: 5,5.




 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar