tirsdag 6. oktober 2020

Drive-By Truckers - The New OK

                                           

8 måneder etter sitt desperate og innbitte oppgjør med Trumps USA i "The Unraveling" er Drive-By Truckers ute med nytt album. Mike Cooley sier til Rolling Stone at "det er det eneste vi kan gjøre" etter et år der de ikke har fått kommet ut og spilt for fansen. Det er seks låter som lå igjen fra innspillinga av det forrige albumet, 2 nyskrevne låter og en cover av The Ramones The KKK Took My Baby Away som avslutter skiva.

Tittellåten The New OK åpner det hele, og det er en konstatering av at alt det en trodde ikke var mulig i et moderne USA har blitt den nye orden, det er blitt helt OK å angripe den frie pressen, det er blitt helt OK å latterliggjøre politiske motstandere og det er helt OK at føderalt politi settes inn mot demonstranter. Skrevet av Patterson Hood etter å ha observert en sommer med demonstrasjoner, opptøyer og voldsomme konfrontasjoner mellom føderalt politi og demonstranter i byen han bor i, Portland, Oregon. Tekstmessig avsluttes sangen med:

It gets bloody and it gets messy
Goons with guns coming out to play
It's a battle for the very soul
Of the USA

It's the new OK
It's the new OK
It's the new OK


Forrige album het altså "The Unraveling", men sangen som heter det kommer på denne skiva her. Om et land som holder på å gå i oppløsning. Men dessverre synes jeg musikken i for stor grad overdøver vokalen her. The Perilous Night er bl. a. sentrert rundt anti-rasismedeonstrasjonene i Charlottesville som endte med at en ung kvinnelig demonstrant ble kjørt ihjel av en fra ytre høyre. Og her spares det heller ikke på det tekstlige kruttet:

Dumb, white and angry with their cup half filled
Running over people down in Charlottesville
White House Fury, it's the killing side, he defends
 
.....
 
 
Fourth Reich in khakis is beckoning  
Both ends burning to the reckoning  
 
Ronnie Reagan must be spinning his grave  
Putin’s on the rise, Ukraine’s under siege  
Fascism’s knocking and Trump says “Let them in”
 
Nærmest en konstatering av at det store landet USA er inne i en lang, mørk natt:
 

Sarah's Flame forteller historien om at den som tente gnisten som førte til flammen som gjorde at Trump vant valget for fire år siden var Sarah Palin i 2008, visepresidentkandidaten fra ytre høyre:

Til slutt må jeg bare ta med en liveopptreden med den nevnte Ramonescoveren The KKK Took My Baby Away:

Musikalsk er dette ei jevnt over god skive, men likevel et hakk ned fra "The Unraveling". Det er noen litt bluesaktige sanger som ikke helt går hjem hos meg. Musikken ellers er mer laidback enn det forrige albumet, mens tekstene altså er like bitende og uforsonlige i forhold til tilstandene i et USA som i dag er bare fire uker fra et av de viktigste presidentvalgene i landets historie. Det står egentlig om landets sjel, noe DBT som nevnt over er inne på i tittelsporet.

Musikalsk sett ei skive til 4,5, men jeg gir bonus for på kornet-tekster om forholdene i dagens USA og da blir det:

Karakter: 5.

PS: Nei, jeg har ikke glemt å ta vekk kursiv i det jeg skrev om Sarah's Flame, men uansett hvor mye jeg trykker for å få vanlig skrift så nytter det ikke.


 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar