Mary Chapin Carpenter er en av de artistene jeg har dypest respekt for. For det første gir hun aldri ut dårlig musikk, for det andre så er det en varme og en nærhet i musikken hennes som jeg blir betatt av, og for det tredje sier hun på sin stillferdige måte ifra om ting hun reagerer på gjennom tekstene sine. Det er noen og tretti år siden hun hadde sin kommersielle storhetstid, men musikken hun har kommet med de seneste årene er kanskje den viktigste i hele hennes karriere.
På denne plata her har hun slått seg sammen med irske Julie Fowlis og skotske Karine Polwart. Begge de to spennende artister som jeg nå har på blokka for senere utgivelser. Av de ti låtene her har Carpenter hovedvokal på fire, Fowlis på tre, Polwart på to og en sang er en duett med Fowlis og Polwart. To av låtene til Julie Fowlis er på gaelisk. En av de åpner det hele og er litt statisk, men likefullt vakker. Låtene her er en lavmælt og god oase å smyge inn i når verden utenfor er så gal som den er nå.
A Heart That Never Closes kom ut som singel et par uker før albumet ble sluppet for snart en uke siden. En vár og nydelig låt med Mary Chapin Carpenter på vokal. Det er en varm og god tekst om de små tingene og gledene i hverdagen, som stærflokkens flukt over kveldshimmelen. Men også om tida som går så altfor fort: Time is just a bandit tryin' to steal what's left. Og som vi ofte får med Carpenter, en lengre instrumental avslutning liksom for at vi kan reflektere over hva hun har prøvd å formidle til oss. Inn på min spilleliste som nominerer til min kåring av Årets låter 2025.
Hold Everything er en av de vakreste sangene her, om det å holde fast på hverandre sjøl når livet går mot slutten, ja, ikke minst da. Det er her Polwart og Fowlis har sin duett med Carpenter på bakgrunnsvokal. Denne Behind the scenes-videoen som er laget til denne sangen rammer så fint inn den rolige og naturskjønne atmosfæren musikken på skiva ble spilt inn i, vakkert.
Silver In The Blue er den ene låten med Julie Fowlis på hovedvokal der hun ikke synger på gaelisk. Den er også bare rett ut vakker, Fowlis har en varm og litt lys stemme som kler musikken og bakgrunnskoringen til Carpenter og Polwart er med på å gjøre også denne sangen til en ettertenksom nytelse.
Karine Polwart må også fram i lyset. Du kan høre når hun synger at hun er skotsk,, og i tillegg har også hun en varm og lys stemme som er betagende. You Know Where You Are er da også en perle på denne skiva:
Albumtittelen, som også er en av Carpenters låter her vitner om en søken etter det som er den røde tråden i livet og tilværelsen. Og i et USA som nå setter vitenskapelig basert kunnskap og sunn fornuft til side så kan en godt forstå at det kan være vanskelig å finne den røde tråden i tilværelsen. Sånn sett gir dette albumet meg trøst i den maktesløsheten som jeg føler, ikke bare for hvor USA går, men også hvor Europa går, ja hele verden som helhet. De tre damene Carpenter, Fowlis og Polwart viser for alle at en kan samarbeide over landegrensene og over verdenshavene. En skal ikke være seg sjøl nok og bare tenke på seg sjøl og sitt eget land. Vi er én klode, vi er én menneskehet, da må vi søke sammen og hegne om denne planeten vi lever på. Det er det jeg føler at denne skiva er et vitnesbyrd om.
Karakter: 6/6.